Kontakt

Analiza wyników ankiety "Preferencje dotyczące spożywania ryb"

Jak często spożywa Pani/Pan przetwory rybne?
. Czy wiesz jaki wpływ na organizm mają ryby? 
Ryby to samo zdrowie. Są źródłem wielu cennych składników odżywczych, a ich jedzenie ma wpływ nie tylko na zdrowie, ale również urodę i intelekt. Ryby zawierają pełnowartościowe białko o wysokiej przyswajalności, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz szereg składników mineralnych jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Częste spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Najistotniejszym składnikiem odżywczym ryb są  kwasy tłuszczowe omega-3.  Tłuszcze te nie wpływają na wzrost cholesterolu, a nawet wręcz przeciwnie. Kwasy omega-3 wpływają bardzo korzystnie na układ krążenia, chroniąc przed powstawaniem blaszki miażdżycowej oraz zmniejszają ryzyko zawału serca. Ryby są też doskonałym daniem dla osób z wysokim ciśnieniem. Kwasy omega-3 sprzyjają zwiększaniu się poziomu dobrego cholesterolu HDL oraz obniżają ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i odpornościowego, a także mają istotny wpływ dla dobrego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ryby są źródłem niezbędnych dla zdrowia składników: zawierają imponujące ilości witamin A i D, witamin z grupy B oraz cennych minerałów. Zawarty w rybach jod jest niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu i reguluje pracę hormonów tarczycy. Jod w dużej mierze wpływa na sprawność umysłową i pracę układu nerwowego. Innym bardzo cennym minerałem, w który bogate są ryby, to selen. Selen chroni organizm przed procesami starzenia, wykazuje działanie ochronne przed nowotworami oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. W rybach znajdziemy też dużą ilość wapnia i magnezu. Dzięki temu dieta bogata w ryby zapobiega anemii i wspomaga prawidłowy rozwój.   Wiedziałełeś o tym? 
 Jakie czynniki wpływają na zakup – spożywanie ryb?
Jakie ryby spożywa Pani/Pan najczęściej? Zaznacz co najwyżej 3 odpowiedzi.
Gdzie najczęściej zaopatruje się Pani/Pan w ryby i przetwory rybne? Zaznacz co najwyżej 2 odpowiedzi. 
W jaki sposób najczęściej przyrządza Pani/Pan świeże lub mrożone ryby? Zaznacz co najwyżej 2 odpowiedzi.
Czy w ostatnim czasie zetknęła/zetknął się Pani/Pan z kampaniami społecznymi mającymi na celu zwiększenie spożycia ryb?
Czy zabiłbyś/zabiłabyś karpia na święta?  
Płeć
Wiek