Kontakt

Analiza wyników ankiety "Japońskie Przysmaki"

Sushi.     Sushi to absolutny numer jeden na liście japońskich dań, których należy spróbować. Potrawa składa się z ryżu zaprawionego octem ryżowym, surowych kawałków ryb i innych owoców morza, wodorostów nori, warzyw itp. Spożywa się z imbirem, sosem sojowym i chrzanem wasabi.   Jadłeś / jadłaś kiedykolwiek sushi?
Ramen.     Ramen, to japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i różnych dodatków. Dodatkami w tej przepysznej zupie mogą być ryby, warzywa, mięso, jajka i wiele więcej. Warto wspomnieć, że to właśnie ramen został wykorzystany do stworzenia pierwszych zupek błyskawicznych.   Chciałbyś / chciałabyś skosztować tego dania?
Mochi.     Mochi to japońskie ciasteczka wyrabiane z klejącego się ryżu lub mąki ryżowej, często nadziewane pastą ze słodkiej fasoli anko lub truskawek. Można spotkać się z zielonymi mochi, co osiąga się poprzez dodanie sproszkowanych liści yomogi.   Chciałbyś / chciałabyś skosztować tych ciasteczek?
Dango.     Dango to kluski z mąki ryżowej, zbliżone do mochi, ugotowane i nabite na szpadkę – zazwyczaj w liczbie trzech sztuk. Dango mogą być barwione na różne kolory i podawane z różnymi dodatkami urozmaicającymi ich smak: ziarnem sezamu, słodką fasolką syropem itd.   Miałbyś / miałabyś ochotę skosztować tych klusek?
Yakitori.     Yakitori to potrwa za która stoi kilkusetletnia tradycja. Jest to szaszłyk z kurczaka opiekanego na węglu drzewnym. Rzadko można go dostać z porem, grzybami, papryką itp. Szaszłyk doprawia się między innymi sokiem z cytryny, sezamem, pieprzem, makiem, gorczycą oraz sosem sojowym.   Ma Ktoś ochotę na takiego szaszłyka?
Tonkatsu.     Tonkatsu to potrawa która zasmakuje każdemu Polakowi. Jest to panierowany kotlet wieprzowy (grubości 1-2 cm) smażony na głębokim tłuszczu i pokrojony na kawałki o wielkości jednego kęsa. Coś ci to przypomina? Tak, Tonkatsu bardzo przypomina nasze schabowe.   Chciałbyś / chciałabyś skosztować tego kotleta?
Okonomiyaki.     Okonomiyaki (można przetłumaczyć jako "smaż, co chcesz") to rodzaj japońskiego pikantnego naleśnika składającego się z różnych składników. Możesz w nich znaleźć wieprzowinę, mąkę, jajko, ryby, kapustę, wodorosty, majonez i wiele innych składników. Poniżej możesz zobaczyć przykład tego dania.   Chciałbyś / chciałabyś skosztować tego naleśnika?
Tempura.     Tempura to potrawa kuchni japońskich, która przywędrowała tu podobno wraz z portugalskimi misjonarzami jezuickimi w XVI wieku. Najogólniej rzecz ujmując są to panierowane owoce morza, w tym ryby i krewetki, które są smażone na głębokim oleju sezamowym i podawane z sosem sojowym.   Ma Ktoś ochotę na taką potrawę?
Onigiri.     Onigiri to tania, sycąca i smaczna potrawa kuchni japońskiej. Składa się głównie z ryżu, najczęściej uformowanego w trójkątny lub owalny kształt. Onigiri często nadziewa się ikrą dorsza, krewetkami, tuńczykiem i warzywami, oraz owija wodorostami nori lub obtacza w sezamie.   Chciałbyś / chciałabyś skosztować tą potrawę?
Taiyaki.     Taiyaki to japońska potrawa, tradycyjnie w kształcie ryby, przygotowywana według oryginalnej receptury albo korzystając z ciasta do naleśników lub gofrów. W jej środku znajduje się nadzienie, które najczęściej jest pastą ze słodkiej fasoli azuki. Jako nadzienia używa się również czekolady, kremu a czasem sera.   Ma Ktoś ochotę skosztować tą potrawę?
Płeć:  
Wiek: