Kontakt

Analiza wyników ankiety "Czekoladowe szaleństwo"

Lubisz czekoladę?
Jaki rodzaj czekolady lubisz najbardziej?
Lubisz czekolady nadziewane/smakowe?
Jaki smak czekolady lubisz najbardziej?
Jak często spożywasz czekoladę?
Gdzie najczęściej kupujesz czekoladę?
Jakich marek czekolady kupujesz?
Jaki wpływ na zakup czekolady ma:
CIEKAWOSTKA Około 32 tysiące ton czekolady sprzedaje się w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc, podczas tygodnia przed Walentynkami sprzedaż jest na poziomie 21 tysięcy ton. Z półek sklepowych przed Halloween znika ponad 40 tysięcy ton słodkości na bazie czekolady. Ciekawe informacje?
Dzień Czekolady 7 lipca świętowany jest Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady, natomiast 12 kwietnia w Polsce obchodzony jest Dzień Czeokolady. Wiedziałeś/aś o tym?
Biały nalot na czekoladzia oznacza, że pokryta jest pleśnią.
FAŁSZ Biały nalot na czekoladzie to nie warstwa pleśni. Jest to osad, który może powstać w wyniku złego przechowywania czekolady. Nie jest to związane z przeterminowaniem produktu, a taka czekolada jest wciąż zdatna do spożycia. Znałeś/aś odpowiedź na to pytanie?
Czy wiesz, jaka jest optymalna temperatura do przechowywania czekolady?
15-20 st. C.  Najlepsza temperatura dla czekolady to coś pomiędzy 15 a 20 st. C. W takiej temperaturze w suchym miejscu mleczna czekolada może przetrwać rok, a gorzka nawet dwa lata. Znałeś/aś odpowiedź na to pytanie?
CIEKAWOSTKA Producenci czekolady zużywają aż 40% światowego zapotrzebowania na migdały i 20% na orzeszki ziemne. Ciekawe informacje?
Czekolada poprawia nastrój.
PRAWDA Składnikami czekolady są cynk i selen, które wpływają na wydzielanie hormonów szczęścia, zwanych też endorfinami. Osłabiają odczuwanie bólu i stresu zapewniając jednocześnie dobry nastrój i samopoczucie każdemu z nas. Ciekawe informacje?
Im jaśniejszy kolor białej czekolady tym lepiej.
Fałsz Biała czekolada powinna raczej wyglądać jak kość słoniowa (taki jest jej naturalny kolor). Jeśli zobaczysz naprawdę śnieżnobiałą tabliczkę to możliwe, że masło kakaowe zostało mocno przefiltrowane, co pozbawiło je właściwości odżywczych, smaku i aromatu, albo do produkcji tej śnieżnobiałej czekolady wykorzystano inne, najczęściej sztucznie utwardzane tłuszcze. Wiedziałeś/aś o tym?
CIEKAWOSTKA Ostry i głośny dźwięk przełamywania czekolady oznacz, że zawiera ona dużo kakao oraz została poddana właściwemu procesowi temperowania. Ciekawe informacje?
Gorzka czekolada powinna być matowa.
FAŁSZ Ciemna czekolada powinna mieć w sobie błysk, natomiast to mleczna czekolada zazwyczaj jest bardziej matowa. Podobała Ci się ta ankieta?
Płeć:
Jak często korzystasz z Internetu?