Kontakt

Analiza wyników ankiety "Francuskie przysmaki"

  Zupa cebulowa to najbardziej tradycyjna francuska zupa, dostępna w niemalże każdej restauracji we Francji. Gotowana jest na bulionie wołowym bądź wieprzowym i białym winie, a charakterystyczną słodycz zawdzięcza skarmelizowanej cebuli. Zupę cebulową zapieka się z pszennymi grzankami posypanymi startym serem Gruyere. Jest gęsta i sycąca, lekko słodka i przede wszystkim zaskakująco smaczna!   Czy jadłeś kiedyś zupę cebulową?  
  Czy smakowała Ci ta zupa?  
  Creme brulee zaliczany jest do najbardziej popularnych francuskich deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, lecz wykwintny w smaku. Podstawą cremu brulee stanowi śmietanka, żółtka i cukier. Charakteru dodają mu różnorodne dodatki – najczęściej jest to laska wanilii, choć niekiedy także czekolada lub owoce. Podawany w kokilkach smakuje najwyborniej, gdy krem ze śmietanki i jajek jest mocno schłodzony, a skarmelizowany na wierzchu cukier jeszcze ciepły. To idealna propozycja nie tylko dla łakomczuchów!   Czy próbowałeś tego przysmaku?  
  Polacy podchodzą do ślimaków z niechęcią, natomiast we Francji traktowane są one jako luksusowa przystawka. Co ciekawe, we Francji popularne są importowane z Polski ślimaki winniczki. Typowe ślimaki po burgundzku serwowane są saute, z masłem czosnkowym i drobno posiekaną pietruszką. Pojawiają się one na francuskich stołach także w formie farszu, smażone lub grillowane. Ślimaki spożywa się za pomocą przeznaczonych do tego celów szczypiec (służą do trzymania skorupy) i specjalnego szpikulca, dzięki któremu możemy wydobyć mięso ze skorupy. Jak się przekonać do spróbowania tego rarytasu? Nie ma się czego obawiać, gdyż tak naprawdę same ślimaki są lekko twarde, zupełnie bez smaku. Aromatu dodają im dopiero odpowiednie przyprawy i zioła, w szczególności czosnek. Pomimo że faktycznie ślimaki nie wyglądają bardzo apetycznie, wśród turystów przeważa opinia, że są smaczne.   Czy jadłeś kiedyś ślimaki?  
  Czy smakował Ci ten francuski przysmak?  
  Mimo że Francuzi często określani są mianem „żabojadów”, żabie udka nie królują często na stole typowych Francuzów. Przysmak ten jest drogi i zazwyczaj gości w menu luksusowych restauracji. Tradycyjne żabie udka podaje się, podobnie jak ślimaki, z czosnkiem, masłem i pietruszką. Udka łączy się również z białym lub czerwonym winem, pomidorami, czasem zapieka w ziołowej panierce bądź w parmezanie. Żabie udka to niezwykle delikatne mięso, które w smaku przypomina kurczaka. Warto nadmienić, że żabie udka zwyczajowo jada się rękoma.   Czy jadłeś kiedyś żabie udka?  
  Czy smakowała Ci ta potrawa?  
  Francja słynie z doskonałej jakości sera. Oficjalnie wyróżnia się ponad 400 różnych gatunków sera. Każdy region ma przy tym swoje specjały. Najsłynniejsze francuskie sery to camembert, brie i roquefort (ser z niebieską pleśnią z mleka owczego). Podawane są na półmiskach z dodatkiem orzechów, fig, winogron, bagietek i wina. Ser podaje się na końcu posiłku, gdyż zawiera on sprzężony kwas linolowy przyspieszający przemianę materii.   Czy lubisz sery?  
  Czy próbowałeś smakowitych francuskich serów?  
  Jaka jest Twoja płeć
  W jakim przedziale wiekowym się znajdujesz