Kontakt

Analiza wyników ankiety "Najostrzejsze Przyprawy Na Świecie"

Ostre przyprawy i sosy dodają pikanterii potrawom. Są jednak takie, których spożywanie graniczy niemal z szaleństwem. Przygotowaliśmy dla was listę najostrzejszych przypraw świata. Wiedzieliście, że osoby które zdecydują się na zakup najostrzejszego sosu na świecie musiały podpisać specjalne oświadczenie, w którym zrzekały się jakichkolwiek roszczeń względem producenta? W zasadzie nie wiadomo po co go wyprodukowano, gdyż nie powinno się go nawet otwierać – a jeśli już to trzeba to zrobić w rękawiczkach ochronnych i goglach, gdyż sam zapach mógł poważnie podrażnić oczy, drogi oddechowe a nawet skórę! Do porównania ostrości stosuje się tzw. skalę Scoville’a. Została ona wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w 1912. Określa ona przede wszystkim ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Kapsaicyna sama w sobie ma wartość 15 000 000 – 16 000 000 SHU (Scoville Hotness Unit – jednostka ostrości). Dla porównania, czarny pieprz ma wartość około 100 – 500 SHU….     Czy stosujesz w swoim domu ostre przyprawy?
Wasabi.     Wasabi powstaje ze sproszkowanego korzenia chrzanu japońskiego i wody, aby ostatecznie stworzyć konsystencję pasty. Jest kilka razy pikantniejszy od domowego chrzanu znanego w kuchni polskiej. Wasabi od wieków przypisywane są również właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kwestii zatruć pokarmowych. Substancje aktywne zawarte w tej przyprawie, mogą wspomagać profilaktykę nowotworową. Według niektórych badań wasabi ma też powstrzymywać próchnicę.   Jadłeś / aś kiedykolwiek wasabi?
Papryka Dorset Naga. (wartość SHU: 876 000 – 970 000)     Ta papryka jest tak ostra, że większość ludzi nie byłaby w stanie spożyć jej bezpośrednio. Bardzo rzadko podaje się ją do potraw, a jedynie dotyka się nią jedzenia, co dodaje im ostrości.   Mielibyście ochotę na taką paprykę?
Papryka Naga Jolokia. (wartość SHU 855 000 – 1 075 000 SHU)     Naga Jolokia (w języku hindi wężowa papryka chili) uprawiana jest w północno-wschodnich rejonach Indii oraz w Bangladeszu.   Zjadłbyś / zjadłabyś taką paprykę?
Papryka Naga Viper. (wartość SHU ok. 1 382 118 SHU)     Jej jedzenie jest podobno bardzo bolesne: paraliżuje język, wywołuje silne pieczenie gardła i prowadzi do wizyty w szpitalu. Do 2011 roku uznawana była za najostrzejszą paprykę świata!   Może macie ochotę na taką papryczkę ?  :)
Papryka Trinidad Scorpion Butch T. (wartość SHU 1 463 700 SHU)     Nazwa tej papryki nawiązuje do jej wyglądu, przypominającego odwłok skorpiona oraz do Butcha Taylora, właściciela wytwórni sosów chili, któremu udało się uzyskać tę odmianę. Po raz pierwszy wyhodowana została na wyspie Trynidad.   Zjadłbyś / zjadłabyś taką paprykę?
Papryka Trinidad Moruga Scorpion. (wartość SHU do 2 000 000)     Odmiana tej papryki występuje naturalnie w dystrykcie Moruga w Trynidad i Tobago stąd też jej nazwa. Podczas zbiorów specjalistka od prac badawczych Danise Coon i dwóch studentów, którzy jej pomagali, mieli na sobie po cztery pary rękawiczek lateksowych. Danise powiedziała potem: „Kapsaicyna nadal przenikała przez lateks i była wchłaniana przez skórę dłoni. Coś takiego nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło.”   Macie ochotę?
Papryka Carolina Reaper. (wartość SHU do 2 200 000 SHU)     Carolina Reaper została uznana za najostrzejszą paprykę świata w Księdze rekordów Guinnessa. Jest to krzyżówka papryk Naga Jolokia i Red Savina. Stworzona została przez Eda Currie, właściciela firmy PuckerButt Pepper Company z USA.   Zjedlibyście taką paprykę?
Sos 16 Million Reserve. (wartość SHU 16 000 000)     Sos Blair’s 16 Million Reserve został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa w 2007 jako najostrzejszy produkt na świecie. W żadnym razie nie wolno go spożywać, gdyż grozi to śmiercią. Został stworzony jako obiekt eksperymentalny (który nie powinien być nawet otwierany) i kolekcjonerski. Przed zakupem wymagane jest podpisanie specjalnego oświadczenia o braku jakichkolwiek roszczeń względem producenta od momentu nabycia produktu!   Odważyłbyś / odważyłabyś się otworzyć ten słoiczek?  :) :) :)