Kontakt

Analiza wyników ankiety "Najzdrowsze Warzywa"

Od dzieciństwa słyszymy, że warzywa są zdrowe. W dzieciństwie jednak sporo z nas ich nie lubiło i dopiero teraz przekonuje się do ich wspaniałego smaku, a także poznaje zbawienne ich działanie na nasz organizm. Jeśli zastanawiacie się, jakie są najzdrowsze warzywa, nie musicie już szukać tych informacji w poradnikach czy encyklopediach. Dla wszystkich, którzy chcą poznać najcenniejsze dla zdrowia warzywa, dowiedzieć się, jakie dokładnie składniki zawierają i jak działają na nasz organizm, przygotowałem to zestawienie.     Lubisz jeść warzywa?
Pomidory.     Są pełne likopenu, który ma działanie antyrakowe. Dodatkowo są bombą witaminową (zawierają cały alfabet - od wit. A do K). Poza tym utrzymują nasze ciśnienie na stałym poziomie i obniżają poziom wolnych rodników, przez co mają działanie antystarzeniowe.   Lubisz jeść pomidory?
Brokuły.     Są napakowane antyoksydantami oraz mają silne działanie antyrakowe; zapobiegają szczególnie rakowi żołądka, płuc i odbytu. Zawierają dużo beta-karotenu, witaminy C i folianów (są niezbędne do wytwarzania prawidłowych krwinek czerwonych, naprawy tkanek i komórek oraz syntezy DNA). Brokuły wzmacniają odporność organizmu.   Lubisz brokuły?
Brukselka.     To małe zielone warzywko powinny jeść zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ brukselka zawiera mnóstwo kwasu foliowego i witamin z grupy B, które gwarantują prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Dodatkowo brukselka napakowana jest witaminami C oraz K, a także drogocennym błonnikiem, potasem i kwasami Omega-3.   Lubisz brukselkę?
Szpinak.     Zawiera prawie wszystkie witaminy i pierwiastki, których potrzebuje ludzki organizm (bogactwo żelaza!). Naukowcy dowodzą, że dieta bogata w szpinak pomaga zapobiegać wielu chorobom - od chorób serca po raka jelita, od osteoporozy po artretyzm.   Lubisz jeść szpinak?
Marchew.     Zawiera mnóstwo składników odżywczych odpowiedzialnych za zdrowe oczy, skórę i włosy. Marchew jest najbogatszym źródłem ważnych antyoksydantów, takich jak witamina A. marchew zawiera również sporo witaminy C; chroni układ krążenia przed uszkodzeniami.   Lubisz jeść marchewkę?
Bakłażan.     Lubisz bakłażany?
Papryka.     Nieważne, czy wolisz czerwoną, pomarańczową czy żółtą. Papryka zawiera mnóstwo składników, które są odpowiedzialne m.in. za zdrowe serce - jak likopen i kwas foliowy. Ostatnie badania pokazują, że codzienne jedzenie papryki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, jelita, pęcherza, trzustki.   Lubisz jeść paprykę?
Cebula.     Świetna dla osób cierpiących na osteoporozę lub dla tych, u których ryzyko tej choroby jest duże. Cebula zawiera dużo peptydu zwanego GPCS, który odpowiada za usuwanie z organizmu wapnia. Cebula może pomagać walczyć z chorobami serca i cukrzycą, ponieważ zawiera mnóstwo witaminy C i folianów.   Lubisz cebulę?
Które warzywo, spośród wymienionych, najbardziej lubisz?  
Płeć
Wiek