Cukier i pomidory
Cukier trzcinowy podkreśla smak wielu potraw, także pomidorów.
Czy próbowałeś/aś kiedykolwiek tego połączenia?
Sól i kawa
Szczypta soli podnosi walory smakowe kawy (podobnie jak czyni to w przypadku każdej innej potrawy łącznie ze słodkimi daniami deserowymi).
Czy stosowałeś/aś kiedykolwiek to połączenie?
Chili i czekolada
Coraz częściej spotykane i stosowane połączenie - na rynku dużym powodzeniem cieszą się czekolady z dodatkiem chili.
Czy lubisz to połączenie?
Jabłko i wanilia
Jabłka są bardzo kwaskowate i zazwyczaj trzeba je posłodzić przed poddaniem obróbce termicznej. Wiele osób dodaje jeszcze cynamon lub gałkę muszkatołową. Wanilia natomiast nadaje jabłkom ciekawej nuty smakowej, której źródło nie każdy odgadnie, ale z pewnością każdy należycie doceni.
Czy stosujesz to połączenie?
Pieprz i truskawki
Świeże truskawki podaje się najczęściej z cukrem, ale dodatek drobno zmielonego świeżego pieprzu podkreśla walory smakowe, które w przeciwnym razie pozostają w ukryciu. Musi to być czarny pieprz.
Czy chętnie spróbowałbyś/spróbowałabyś takiego połączenia?