Pokrzywę można jeść, m.in. jako dodatek do sałatek.
Co należy zrobić, aby uniknąć przy tym poparzenia?
Sparzyć ją gorącą wodą.
Za parzące właściwości pokrzywy odpowiedzialne są histamina i kwas mrówkowy. Obie te substancje inaktywują się w temperaturze ok. 60°C
Z jakiej mąki wyrabia się kluski śląskie?
Z mąki ziemniaczanej.
Mąka ziemniaczana nadaje potrawom charakterystyczną "gumowatość". Kluski śląskie białe wyrabia się z mąki ziemniaczanej, z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem soli i jajka.
Z którego języka zostało zapożyczone słowo durszlak?
Z języka niemieckiego.
Słowo durszlak pochodzi z języka niemieckiego, w którym brzmi ono Durchschlag.
Który kraj najwcześniej zaczął używać widelców?
Włochy.
Widelec pojawił się we Włoszech wcześniej niż w jakimkolwiek innym kraju ze względu na makaron.
Z czego powstaje popularne indyjskie curry?
Z wielu różnych przypraw.
Nie ma uniwersalnego przepisu na curry. Dobór składników curry zależy od regionu i osobistych upodobań. Najczęściej spotykane to kurkuma, imbir, pieprz, kolendra i gorczyca.
Co to za owoc?
Figa.
Głównym producentem fig jest Turcja, z której pochodzi ponad 25% światowej produkcji.
Popularna przekąska w Japonii z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori, to:
Onigiri.
Onigiri (kulki ryżowe) jest zrobione z ryżu nadziewanego m.in. marynowaną morelą japońską (umeboshi), ikrą, krewetkami, rybą (tuńczyk, keta) itp. Farsz jest zazwyczaj słony.
Czym jest gluten?
Mieszaniną białek.
Gluten jest mieszaniną dwóch białek: gliadyny i gluteniny, występujących w pszenicy, jęczmieniu i życie. To gluten odpowiada za "ciągnięcie się" ciasta, dlatego wszelkie mąki bezglutenowe dają ciasto nieelastyczne.
Jak nazywa się ten ser włoski?
Ricotta.
Ricotta przypomina nasz polski twaróg. Jest używana w wielu deserach i ciastach, może być także dodana do pizzy, lazanii czy ravioli.
W którym kraju tradycyjnym daniem jest Kimchi, którego głównym składnikiem jest kiszona kapusta pekińska?
W Korei.
Kimchi jest szalenie popularną przystawką w Korei, podawaną niemal do wszystkiego. Jest także materiałem wyjściowym do wielu innych dań, takich jak zupy, placki itd.
Od imienia której królowej pochodzi nazwa pizzy Margherita?
Małgorzata Sabaudzka.
Małgorzata Sabaudzka, Margherita Sabaudzka to królowa Włoch w latach 1878-1900. Małgorzata nazywana królową matką była uwielbiana przez naród ze względu na swą dobroć i pobożność. W 1889 r. neapolitański piekarz Raffaele Esposito nazwał wariant pizzy na jej cześć Margherita. Do dziś jest to najprostsza i najpopularniejsza wersja pizzy. Kolory składników reprezentują barwy narodowe Włoch.
''Hiszpański ptaszek'' to danie kuchni...?
Kuchnia czeska.
Hiszpański ptaszek (czes. španělský ptáček) - danie kuchni czeskiej przyrządzane z duszonej wołowiny. Nazwa potrawy przypominającej w kształcie ptasie oczy wywodzi się od cesarza Rudolfa II, syna Marii Hiszpańskiej.
Czym jest tapenada?
Pastą z czarnych oliwek.
Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki i kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się np. czosnek, bakłażan, anchois i różne przyprawy. Wywodzi się z Prowansji.
Ci panowie wytwarzają Mochi, co to takiego?
Kluski.
Mochi tradycyjne japońskie kluski robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi.
Gdzie się udasz by zjeść deser Cannolo?
Sycylia.
Cannolo deser sycylijski, rurki z chrupiącego ciasta nadziane kremem z sera ricotta. są uznane za tradycyjny sycylijski deser Jest to idealne zwieńczenie kolacji, czy też wspaniały, lekki przysmak przekąszany do tradycyjnie mocnego, włoskiego espresso.
Z jakiej rośliny przyrządza się salep, napój popularny w kuchni tureckiej i bałkańskiej?
Storczyk męski.
Salep (tur. sahlep) to napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego, znany w kuchni tureckiej i bałkańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego kształtu bulw storczyka i oznacza po arabsku lisie jądra. Salep podaje się w kawiarniach z uwagi na jego właściwości rozgrzewające. Napój był popularny w XVII i XVIII w. w Anglii i określany mianem kawy dla ubogich.