Kontakt

Analiza wyników ankiety "Jedzenie oraz fakty i mity."

    Co można zrobić z Masła Orzechowego?  
    DIAMENT   Dan Frost, niemiecki geofizyk z Instytutu Geograficznego w Bayerisch w Niemczech, stworzył nową metodę wytwarzania diamentów właśnie z masła orzechowego. Masło orzechowe cechuje się wysoką zawartością węgla, a jeśli podda się je wysokiemu ciśnieniu zamieni się w diament. Nie o zwykłe ciśnienie jednak chodzi, a o takie, jakie obecne jest w jądrze Ziemi. Proces jest jednak bardzo żmudny i jak mówi Frost - jeśli chcielibyśmy otrzymać dwu, lub trzymilimetrowy diament, musielibyśmy czekać tygodniami - przyznał w rozmowie z BBC. Ciekawostka: istnieje lęk związany z przyklejeniem się masła orzechowego do gardła i nosi nazwę „arachibutyrofobia”.  
    Miód to efekt wielokrotnych wymiotów pszczół.  
      FAKT   Proces powstawania miodu jest skomplikowany, jednak analizując tę drogę, można się zdziwić, jak bardzo. Do powstania miodu niezbędny jest nektar. Kiedy pszczoły połykają nektar, mieszają go ze swoją śliną. Enzymy ich śliny rozkładają cukier z nektaru na glukozę i fruktozę. Taką mieszankę przekazują kolejnym pszczołom, które również mieszają ją ze swoją śliną. Po około 20 minutach takiego procesowania kropelka miodu jest gotowa. To jeszcze nie koniec procesu, bo aby taka kropla miodu miała odpowiednią konsystencję, pszczoła przylepia ją do ścianki i razem z innymi pszczołami wietrzą ją nieustannie skrzydełkami.  
    Ziemniaki pochłaniają i odbijają fale Wi-Fi  
  FAKT     Amerykański producent samolotów Boeing, testując fale Wi-Fi w swoich samolotach, zatrudnił, zamiast ludzi, ziemniaki. To warzywo podobnie jak człowiek pochłania emitowane fale radiowe. W zamkniętej kabinie samolotu emitowane fale mogą ulec zakłóceniom, kiedy pasażerowie się poruszają. Inżynierowie z Boeinga postanowili zmierzyć zatem rozprowadzanie fal Wi-Fi, sadzając w fotelach ogromne worki z ziemniakami. Dodatkowym powodem było to, że badania trwały wiele godzin, więc ziemniaki nie narzekały na znużenie badaniami, co prawdopodobnie miałoby miejsce w przypadku ludzi. Ziemniak ma również inne zastosowania, np. w przemyśle kosmetycznym. Surowe ziemniaki łagodzą zmęczenie oczu i są składnikami kremów. Ponadto można z nich produkować alkohol i energię elektryczną.  
      Sos ranczerski zawiera ten sam składnik co farby malarskie.  
  Fakt.   Sos ranczerski, znany również jako farmerski jest dobrym dodatkiem do frytek, nachosów, sałatek ryb, drobiu i innych potraw. Jednak czy wiesz, czemu zawdzięcza swój jasnobiały kolor? Ten sekretny składnik to tlenek tytanu IV stopnia utlenienia, znany też pod nazwą E171. Jest to biały proszek, który stosuje się również jako pigment do produkcji m.in. papieru, tworzyw sztucznych, kosmetyków, chemii domowej, farb i emalii.  
    Marchew na początku była fioletowa.  
  Fakt. Jak informują naukowcy jeszcze cztery wieki temu marchew nie była pomarańczowa tylko fioletowa lub biała. Zmiana koloru nastała w wyniku krzyżowania upraw. Za moment, w którym marchew zaczęła występować w takim kolorze, jaki znamy z dzisiejszych straganów, uznaje się przełom XVI i XVII wieku, a kraj, w którym się pojawiła, to Holandia.  
    Gumę orbit produkowano w czasach I wojny światowej.  
  Mit. Ale... Gumę do żucia „Orbit” zaczęto produkować w czasie II wojny światowej, gdy gumy firmy Wrigley były wysyłane żołnierzom za granicę. W rezultacie Wrigley rozpoczęła sprzedawać „Orbit” na amerykańskim rynku. Po wojnie guma zniknęła ze sklepów i wróciła dopiero w latach 70.  
    Oliwa nie tuczy.  
  Mit. Podobnie jak olej - tuczy. Jest jednak od niego zdrowsza dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Chroni układ krążenia i wspomaga przemianę materii. Dlatego jest składnikiem diet odchudzających, o ile nie przekraczamy zalecanej dawki tego cennego tłuszczu. Najczęściej jest to łyżeczka dziennie.  
    Picie dużo mleka chroni przed osteoporozą.  
  Tak i Nie. Ta prawda dotyczy tylko dzieci, dla których mleko to najlepsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Inaczej z dorosłymi. Zamiast mleka powinni pić mleczne produkty fermentowane, czyli jogurt i kefir, bogate w łatwiej przyswajalny wapń. Wapń zawierają też orzechy, warzywa, suszone owoce i ryby z puszki. Dodatkowo są cennym źródła witaminy D, która ułatwia wiązanie wapnia w kościach.  
    Sól spożywana powyżej ilu gram jest szkodliwa dla organizmu?  
  Sól spożywana w ilości powyżej 5 g dziennie (niecała łyżeczka) zaburza przyswajanie substancji odżywczych i prawidłowe funkcje organizmu. W dłuższej perspektywie nadmierne spożycie soli może skutkować wysokim ciśnieniem, kamicą nerkową, chorobami układu pokarmowego czy miażdżycą (sól wiąże tłuszcze). Warto pamiętać, że będący głównym składnikiem soli sód obecny jest w większości produktów spożywczych, również w mleku czy jajkach. Dlatego nawet jeśli całkowicie odstawimy sól kuchenną jako przyprawę, nie "odetniemy" się od niezbędnych pierwiastków.  
    Jaka jest Twoja płeć?  
    W jakim województwie mieszkasz?