Kontakt

Analiza wyników ankiety "Piwo oraz fakty i mity z nim związane."

  Zapraszam do wypełnienia ankiety na temat piwa.  :)
    Czy lubisz piwo?  
Jak często pijesz piwo?  
    Jakie piwo najczęściej kupujesz?  
    Z kim najczęściej pijesz piwo?  
    Piwo to napój bardzo kaloryczny.  
    Mit     Wbrew temu co się powszechnie mówi na ten temat, piwo ma relatywnie niewielką wartość kaloryczną. 100g piwa zwiera około 40kcal. To mniej niż większość soków owocowych. Kalorycznie piwo plasuje się między pomidorami (20 kcal/100g) i jabłkami (50kcal/100g). Warto jednak wiedzieć, że od samych piwnych kalorii się nie tyje. Chmiel w nim zawarty ma w sobie związek o nazwie lupulina, który podobnie jak niektóre zioła pobudza apetyt i to związek ten, a nie rzekoma kaloryczność piwa, odpowiada za to, że niektórzy ludzie po spożyciu piwa stają się bardziej głodni.     
    Chmiel to główny składnik piwa.  
  MIT   Chmiel to tylko jeden z surowców używanych do produkcji piwa. W porównaniu ze słodem i wodą jest go stosunkowo niewiele. Chmiel ma jednakże ogromny wpływ na jakość piwa – to od jego ilości zależy siła charakterystycznej goryczki.  
    Piwa o wyższej zawartość alkoholu są doprawiane spirytusem.  
  MIT     Proces fermentacji alkoholowej, jakiemu poddawane jest piwo, przebiega do poziomu 9% alk., w zależności od użytego szczepu drożdży. Ilość alkoholu w piwie jest wynikiem zawartości słodu, specyfiki procesu zacierania  i czasu pracy drożdży. Poziom alkoholu w piwie można podnieść np. za pomocą wymrażania.     
    Każde piwo robi sie tak samo.  
  MIT     Nic bardziej błędnego. Wyróżniamy dwie rodziny piw – tzw. górnej i dolnej fermentacji. Zależy to od rodzaju użytych drożdży, które przerabiają zawarty w beczce cukier na alkohol. W górnej, tradycyjnej, historycznie pierwszej stosowanej fermentacji drożdże znajdują się na powierzchni i potrzebują wyższych temperatur do pracy. Tak powstają piwa „ale”. Fermentację dolną opracowano zaś dopiero w XIX wieku. W tym przypadku drożdże osiadają na dnie zbiornika, a fermentacja odbywa się w temperaturze do 12 stopni. Piwa powstające w ten sposób to rodzina „lagerów”.  
    Piwo w pubach jest rozcieńczane.  
  MIT     Nie ma możliwości, by dolać wody do kega. Metalowa beczka jest bezpośrednio podłączana do nalewaka, nie ma technicznie możliwości dolania do niej wody. Wrażenie, że piwo jest rozwodnione, może być spowodowane podawaniem piwa w zbyt niskiej temperaturze, przez co piwo traci wyrazistość smaku. Zmrożenie piwa zmniejsza wyczuwalność bukietu smakowego trunku.  
  Jaka jest Twoja płeć?  
    W jakim województwie mieszkasz?  
    Jak często korzystasz z Internetu?