Kontakt

Analiza wyników ankiety "Quiz Kulinarny."

Quiz Kulinarny.    
Z którego państwa pochodzi ser halloumi?    
Cypr.         Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem liścia mięty. Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Przeciętny Cypryjczyk spożywa 8 kg sera halloumi rocznie. Największym po Cyprze jego konsumentem jest Wielka Brytania, gdzie zdobył popularność na początku XXI wieku.
Z którego mleka produkowany jest ser Mozzarella?    
Bawolego.         Mozzarella to ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku wół domowy (Bubalus bubalis). Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej i większości rodzajów pizzy.
Widoczny na zdjęciu grzyb to:    
Sinoblaszek trujący.         Sinoblaszek trujący - gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych. Jest to silnie trujący grzyb. Gatunek ten powoduje największą liczbę przypadków zatruć grzybami w Ameryce Północnej i na Florydzie, gdzie licznie występuje na trawnikach i pastwiskach. Objawy zatrucia występują głównie w przewodzie pokarmowym. Są to silne wymioty, biegunka i bóle brzucha, pojawiające się w 1-3 godzin po spożyciu. Chociaż zatrucia mogą być ciężkie, jak dotąd w USA nie spowodowały jeszcze śmierci. Może być pomylony z jadalnymi gatunkami grzybów; czubajką kanią, czubajką czerwieniejąca, czy czubajką gwiaździstą.
Jak nazywają się szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa?    
Rösti (roesti).         Rösti (roesti) to szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, bardzo często ze stopionym serem na wierzchu, kiełbasą lub jajkiem. Placek zazwyczaj jest wielkości całej patelni. Rösti mogą być też dodatkiem do dania zasadniczego.
Manuka (miód), posmakujesz go?    
Nowa Zelandia.         Manuka – gatunek miodu powstający z nektaru krzewów manuka w Nowej Zelandii.
Gęsty sos charakterystyczny dla kuchni indyjskiej to?    
Chutney.         Chutney (czatni) to popularny gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem itp. Używany do wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, także słodkiego. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników.
Ciastko z bułki pszennej wypełnione słodkim nadzieniem.   Gdzie się je spożywa i przy jakiej okazji?    
Szwecja, tłusty wtorek.         W Szwecji jest to tradycyjny deser spożywany w tłusty wtorek (szw. fettisdag), czyli ostatni dzień karnawału. Poza Szwecją tę tradycję obchodzi się również w Finlandii oraz regionalnie w innych państwach północnej Europy i w Niemczech. Tradycyjnie semlę serwuje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku i przyozdobioną laską cynamonu.
Z czego powstaje czerwona herbata pu-erh?    
Tylko z herbaty chińskiej.         Pochodzi ona z regionu Pu'er w chińskiej prowincji Junnan, i od herbaty czarnej różni się dodatkowym procesem fermentacji. Zawiera dużo więcej mikroelementów od herbaty czarnej i może być znacznie dłużej przechowywana.
Który z poniższych rodzajów piwa należy do piw dolnej fermentacji?    
Porter bałtycki.         Pomimo jego wyrazistego smaku, do jego produkcji używa się drożdży dolnej fermentacji. Porter bałtycki powstał na początku XIX wieku, gdy z powodu wojen napoleońskich wprowadzono blokadę na import towarów z Anglii - w tym mocnego ciemnego piwa. Zaczęto w Europie Wschodniej i Północnej poszukiwać substytutu, stosując jednak metody produkcyjne podobne do stosowanych przy wytwarzaniu niemieckiego bocka.
yKtóry z podanuch Maki-zushi jest największy?    
Futo-maki.         Maki-zushi dzieli się również ze względu na: rozmiar: hoso-maki (małe, wysokie, 2-3 cm), naka-maki (średnie, 3-4 cm), futo-maki (duże, płaskie, 4-6 cm, czasami podaje się w sposób dekoracyjny – z wystającą sałatą, ogórkami, tworzącymi coś na kształt korony).
Który z podanych nie jest ryżem w sensie botanicznym?    
Ryż dziki.         Ryż dziki to zwyczajowa nazwa ostrudy wodnej. Wytwarza ona nasiona o ciemnobrązowej barwie i wyraźnym smaku. Od starożytności stosowana jest jako bogaty w witaminy dodatek do powszechnie uprawianego ryżu siewnego.
Jak nazywa się hiszpańska przekąska oraz mała włócznia z chorągiewkami używana w corridzie do rozdrażniania byka?    
Banderilla.         Banderilla składa się z produktów nadzianych na drewniany szpikulec długości około 10 cm (może to być wykałaczka). Nadziewa się na niego najczęściej pikle, np. ogórki, oliwki, cebulę, paprykę chili, ale może to też być jajko lub kawałek chleba. Istotą dania jest umiejętne połączenie smaku kwaśnego (pikle) z ostrym (chili). Nazwę przyjęto od kolczastej rzutki używanej w corridzie.
Owoc jakiej rośliny nazywany jest owocem kiwi?    
Aktinidii.         Powszechnie handluje się owocami aktinidii smakowitej. Ostatnio rośnie także popularność nowej odmiany aktinidii chińskiej, dającej owoce o żółtym miąższu. Jednym z głównych producentów kiwi jest Nowa Zelandia.
Jak nazywa się deser widoczny na zdjęciu?    
Bakława.         Bakława popularna jest w kuchniach bałkańskich, tureckiej i ormiańskiej. Jest bardzo słodka, gdyż cienkie warstwy półfrancuskiego ciasta przekładane są pokruszonymi orzechami z miodem.
W którym kraju popularna jest zupa gazpacho?    
Hiszpania.         Gazpacho to popularny hiszpański chłodnik,który składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba, najpowszechniejszą jego odmianą jest odmiana andaluzyjska, oparta na pomidorach, najlepiej bardzo dojrzałych i miękkich, do których dodaje się zazwyczaj ocet, oliwę, czosnek, paprykę, zielony ogórek i chleb