Kontakt

Analiza wyników ankiety "Słodycze oraz ciekawostki z nimi związane."

Słodycze.  
Czy spożywa Pan/ Pani słodycze?  
Jak często Pan/Pani kupuje słodycze?  
Ile wydaje Pan/Pani jednorazowo na zakup słodyczy?  
Jaki rodzaj słodyczy Pan/Pani preferuje?  
Czy sytuacje stresowe wzmagają u Pana/Pani spożywania słodyczy?  
Z jakich powodów Pan/Pani sięga po słodycze?  
Czy reklamy słodyczy przykuwają Pana/Pani uwagę?  
Które z wymienionych działań promocyjnych na rynku mają największy wpływ na wybór kupowanych przez Pana/Panią słodyczy?  
Co według Pana/Pani ma wpływ na zakup słodyczy?  
Czy marka produktu ma dla Pana/Pani znaczenie?  
Produkty których producentów wybiera Pan/Pani najczęściej?  
Jak zachowuje się Pan/Pani podczas zakupu słodyczy?  
Jakie jest Pana/Pani nastawienie do produktów innowacyjnych na rynku słodyczy?  
Kto zaprojektował logo Chupa-Chups?  
Salvador Dali.       Marka Chupa Chups została utwo­rzo­na przez Hiszpana Enrica Bernata w roku 1958. Pro­du­ko­wał on i sprze­da­wał słodycze w Ka­ta­lo­nii. Dziś marka (i logo) należy do włoskiej kor­po­ra­cji Perfetti Van Melle, pro­du­cen­ta m.in. cu­kier­ków Mentos.
Dla kogo miały być przeznaczone cukierki czekoladowe M&M?  
Dla żołnierzy.       Cze­ko­la­do­we M&M-sy wy­my­ślo­no w 1941 z myślą o żoł­nier­zach. Szukano sposobu, by mogli jeść nie­roz­to­pio­ną cze­ko­la­dę w celu poprawy na­stro­ju.
Czego efektem jest twarda skorupka francuskiego deseru crème brûlée?  
Przypalenia ogniem.       Crème brûlée do­słow­nie oznacza przy­pa­lo­ny krem. Twarda skorupka to cukier skar­me­li­zo­wa­ny pod wpływem ognia. Do tego celu używa się palnika gazowego lub wy­so­ko­pro­cen­to­we­go al­ko­ho­lu, wy­le­wa­ne­go na po­wierzch­nię i pod­pa­la­ne­go na stoliku klienta.
Jaki jest główny składnik marcepanu, obok cukru?  
Migdały.       W prze­szło­ści marcepan był bardzo po­pu­lar­ny w całej Europie. Został wyparty przez cze­ko­la­dę.
Który europejski kraj słynie z czekolady i pralin?  
Belgia.     Cze­ko­la­da jest po­pu­lar­na w Belgii już od XVII wieku, gdy kraj znaj­do­wał się pod okupacją hisz­pań­ską; potem zaś - na początku XX wieku - Belgia im­por­to­wa­ła duże ilości kakao ze swojej kolonii w Kongo.
W jakim mieście zostało założone przedsiębiorstwo cukiernicze Haribo?  
W Bonn.       Firma Haribo została założona w 1920 roku w Bonn przez Hansa Riegela. Nazwa Haribo to akronim słów HAns RIegel BOnn. Słynne żelki "Złote Misie" ("Gold­bäre­n") pro­du­ko­wa­ne są nie­prze­rwa­nie od 1922 roku.
Do których słodyczy masz największą słabość?  
Słodkie przysmaki mogą powodować bezsenność.  
Prawda.       Słodkie przysmaki mogą powodować problemy z zaśnięciem, a nawet bezsenność. Cukier jest bodźcem dla mózgu do pracy, a nie odpoczynku. Z tego powodu słodycze najlepiej jeść przed godziną 15, kiedy trzustka, która zajmuje się metabolizmem cukru, najintensywniej pracuje.  
Małe dziecko nie powinno jeść cukierków.  
Prawda.       A także lizaków, żelków, waty cukrowej. Te łakocie nie zawierają zwykle żadnych wartości odżywczych, za to są w nich konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty, czyli składniki, których smyk powinien unikać. Poza tym tego typu słodycze malec długo liże lub ssie. Cukry oblepiają wtedy zęby, niszcząc szkliwo.
Wszystkie batoniki czy ciastka są niezdrowe.  
Fałsz.       Wiele smakołyków (zwłaszcza tych przeznaczonych dla dzieci) oprócz cukru, a więc i mnóstwa kalorii, zawiera jeszcze coś więcej: białko, witaminy, składniki mineralne. Zamiast więc kupować smykowi czekoladowego batona, wybierz herbatniczki z miodem czy biszkopty dla niemowląt.
Jaki jest główny składnik chałwy śródziemnomorskiej, obok karmelu?  
Zmiażdżone ziarna sezamu.       W innych czę­ściach świata chałwa wy­twa­rza­na jest z nasion innych roślin ole­istych. W po­łu­dnio­wej azji często zawiera kaszę mannę.