Analiza wyników ankiety "Pytania o zwyczaje świąteczne "
Dlaczego ubieramy choinkę ?
Zwyczaj ubierania choinki na Bożego Narodzenia przywędrował do Polski z Niemiec na przełomie XVIII i XIX wieku
Wcześniej na polskich wsiach panowała tradycja strojenia gałązek drzewek iglastych - podwieszano je pod sufitem
Wg historyków jako pierwsi bożonarodzeniową choinkę ubrali mieszkańcy Łotwy w 1510 roku
Sam wygląd drzewka zmieniał się przez lata
Obecnie kolorystyka ozdób ma określone znaczenie:
zielony symbolizuje życie,
czerwony nawiązuje do krwi Chrystusa,
złoty odzwierciedla bogactwo i królewskie pochodzenie Jezusa
Tradycyjnie świąteczne drzewko ubiera się w Wigilię, jednak coraz częściej odchodzi się od tego zwyczaju i ubiera choinki znacznie wcześniej
Dlaczego w Wigilię powinno się zjeść 12 potraw ?
Dawniej wierzono, że na wigilijną kolację powinno się przygotować nieparzystą liczbę potraw -
uważano, że to przyniesie domownikom szczęście
Nie bez znaczenia był również status społeczny rodziny:
w biednych domach przygotowywano jedynie 7 dań,
szlachta biesiadowała przy 9 potrawach,
na dworach magnackich serwowano 11 potraw.
Obecnie dań na wigilijnym stole powinno być 12
istnieją dwa wytłumaczenia tej liczby:
nawiązanie do 12 miesięcy (każde danie na jeden miesiąc, aby w żadnym momencie w roku niczego nie zabrakło)
albo
do 12 apostołów
Dlaczego w Wigilię jemy karpia ?
Według zwyczaju na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby - ma ona ogromne znaczenie religijne
Ludowe wierzenia wskazywały, że zjedzenie ryby podczas kolacji dzień przed Bożym Narodzeniem gwarantuje zdrowie i dostatek, a spożycie karpia - obfitość
Zwyczaj ten pochodzi z trudnego okresu powojennego - hodowla tych ryb była najtańsza
W rozpowszechnieniu tradycji jedzenia karpia pomógł również ówczesny minister przemysłu
Obecnie roczne spożycie karpia w Polsce szacuje się na około 20 tys. ton