Kontakt

Analiza wyników ankiety "Pytania o zwyczaje świąteczne "

  Dlaczego ubieramy choinkę ?  
  Zwyczaj ubierania choinki na Bożego Narodzenia przywędrował do Polski z Niemiec na przełomie XVIII i XIX wieku   Wcześniej na polskich wsiach panowała tradycja strojenia gałązek drzewek iglastych - podwieszano je pod sufitem   Wg historyków jako pierwsi bożonarodzeniową choinkę ubrali mieszkańcy Łotwy w 1510 roku Sam wygląd drzewka zmieniał się przez lata   Obecnie kolorystyka ozdób ma określone znaczenie: zielony symbolizuje życie,  czerwony nawiązuje do krwi Chrystusa, złoty odzwierciedla bogactwo i królewskie pochodzenie Jezusa Tradycyjnie świąteczne drzewko ubiera się w Wigilię, jednak coraz częściej odchodzi się od tego zwyczaju i ubiera choinki znacznie wcześniej  
  Dlaczego w Wigilię powinno się zjeść 12 potraw ?  
  Dawniej wierzono, że na wigilijną kolację powinno się przygotować nieparzystą liczbę potraw - uważano, że to przyniesie domownikom szczęście   Nie bez znaczenia był również status społeczny rodziny: w biednych domach przygotowywano jedynie 7 dań, szlachta biesiadowała przy 9 potrawach, na dworach magnackich serwowano 11 potraw. Obecnie dań na wigilijnym stole powinno być 12 istnieją dwa wytłumaczenia tej liczby: nawiązanie do 12 miesięcy (każde danie na jeden miesiąc, aby w żadnym momencie w roku niczego nie zabrakło) albo do 12 apostołów  
  Dlaczego w Wigilię jemy karpia ?  
  Według zwyczaju na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby - ma ona ogromne znaczenie religijne Ludowe wierzenia wskazywały, że zjedzenie ryby podczas kolacji dzień przed Bożym Narodzeniem gwarantuje zdrowie i dostatek, a spożycie karpia - obfitość   Zwyczaj ten pochodzi z trudnego okresu powojennego - hodowla tych ryb była najtańsza W rozpowszechnieniu tradycji jedzenia karpia pomógł również ówczesny minister przemysłu   Obecnie roczne spożycie karpia w Polsce szacuje się na około 20 tys. ton