Kontakt

Analiza wyników ankiety "Lody oraz ciekawostki z nimi związane."

Którą grupę lodów najbardziej Pan/Pani preferuje?  
Kupując lody wybieram smak (max 3 odpowiedzi):  
Proszę zaznaczyć marki lodów, które Pan/Pani najczęściej kupuje.  
Jaki czynnik (proszę wybrać jeden najważniejszy) decuduje o kupnie przez Pana/Panią lodów?  
Czy lubi Pan/Pani lody z dodatkami (np. bakalie, owoce)?  
Ulubione dodatki do lodów:  
Gdzie najczęściej spożywa Pan/Pani lody?  
Proszę ocenić istotność czynników decydujących o zakupie lodów przez Pana/Panią w wybranych punktach sprzedaży.  
Jaki rodzaj opakowania lodów Pan/Pani jest najbardziej komfortowy podczas spożycia?  
Jaka jest pojemność opakowania najczęściej kupowanych przez Pana/Panią lodów?  
Ile jest Pani/Pan w stanie zapłacić najwięcej za porcję dla 1 os./opakowanie lodów?  
Jedzenie lodów daje szczęście.  
Prawda.     Badania przeprowadzone przez Instytut Psychiatrii w Londynie wykazały, że jedzenie lodów daje szczęście. Uczestników poczęstowano lodami i za pomocą skanera fMRI obserwowano zmiany w mózgu. Okazało się, że mózg człowieka reaguje na jedzenie lodów tak samo jak na widok bliskiej osoby. Jedzenie lodów oraz radość z przebywania z drugą osobą działają na te same neurony, które są zlokalizowane w przedniej części kory mózgowej. Dzięki temu wiemy, że lody dodają nam energii, wywołują pozytywne emocje i motywują do działania!
Świecące lody.     Czy na świecie istnieją świecące lody?
Tak.     W Wielkiej Brytanii dostępne są lody fluorescencyjne. Ich światło jest tym silniejsze, im szybciej się je liże. Wszystko dzięki białku z meduzy. Producentem lodów jest Charlie Francis, założyciel firmy "Poliż mnie, jestem pyszny". Jego marzeniem jest wynalezienie niewidzialnych zimnych deserów. 
Lody ułatwiają... zasypianie.  
Fakt.     W lodach zawarty jest typtofan, czyli aminokwas wpływający na regulację poziomu hormonów odpowiedzialnych za sen. Wspomaga on wydzielanie melatoniny, która normuje dobowy cykl snu oraz ułatwia zasypianie. Delektowanie się zimnymi przekąskami przed przyłożeniem głowy do poduszki będzie świetnym sprzymierzeńcem w walce z lekką bezsennością. – Z roku na rok sprzedaż lodów w Polsce rośnie. Chociaż Polacy są tradycjonalistami w doborze lodów i chętnie sięgają po smak śmietankowy czy bakaliowy, nie brakuje im odwagi, by próbować bardziej egzotycznych smaków, takich jak mango czy słony karmel. Lody oprócz tego, że są smaczne, zawierają szereg pozytywnych właściwości, dlatego są naszym sojusznikiem w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie – podkreśla Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.  
Najdroższe lody świata.     Największy lodowy deser zrobiono w 1985 roku w Kalifornii. Miał ok. 4 m wysokości, a do jego produkcji zużyto 16 tys. litrów lodów.   Na jaką kwote wyceniono najdroższy na świecie deser lodowy?
60 tysięcy dolarów.     Najdroższe lody na świecie wyceniono na 60 tys. dolarów, to lody wyprodukowane z topniejącego lodowca na Kilimandżaro.
Lody o smaku kiszonych ogórków.     Czy istnieją lody o smaku kiszonych ogórków?
Tak.     Smaczne, orzeźwiające i mają tylko 6 kalorii.   Za granicą na nowo odkryto smak soku z kiszonych ogórków, które do tej pory nie były tam najbardziej pożądanym przysmakiem. A to za sprawą mody na lodowe pałeczki zrobione z soku z kiszonych ogórków. Oryginalne lody są reklamowane jako smaczne i niskokaloryczne, o dziwo lubią je nawet dzieci. Szkoda, że w innych krajach tak słabo znają naszą tradycyjną zupę ogórkową – na pewno zachwyciłaby ich bardziej niż lodowy przysmak. My, Polacy, wiemy, że sok z kiszonych ogórków dobrze działa na kaca, więc zapas takich lodów w zamrażalniku dzień po szalonej imprezie może być prawdziwym skarbem. Możliwe więc, że ogórkowe pałeczki i u nas zrobią prawdziwą furorę.
Masowa produkcja lodów.     Pierwszego usprawnienia w produkcji lodów dokonała Nancy Johnson z New Jersey. W 1843 wynalazła ręczną maszynkę chłodniczą. Składała się ona z dużego naczynia wypełnionego lodem i solą. W nim ustawiane było mniejsze ze szczelną pokrywką, wypełnione masą lodową. Przez kręcenie specjalnej korby przechodzącej przez pokrywkę uzyskiwano lody o gładkiej strukturze. Ponieważ Nancy Johnson nie opatentowała swojego wynalazku, jej nazwisko nie pojawia się w dokumentach patentowych. Podobny typ chłodziarki został jednak opatentowany 30 maja 1848 przez pana Younga, który z uprzejmości nazwał je Johnson Patent Ice Cream Freezer.   Masową produkcję lodów rozpoczął Jacob Fussel, który w 1851 roku założył pierwszą fabrykę lodów ....  Gdzie powstała ta fabryka?
W USA.     Masową produkcję lodów rozpoczął Jacob Fussel, który w 1851 roku założył pierwszą fabrykę lodów w Baltimore w USA. Teraz znany jest jako ojciec amerykańskiego przemysłu lodowego.   Pierwsza automatyczna maszyna do wytwarzania lodów została jednak wynaleziona nie w Stanach Zjednoczonych, lecz w Australii w 1855 r. Kolejne odkrycie z 1899 r. – maszyna do homogenizowania – pozwoliło na wytwarzanie bardziej gładkiej struktury lodów, a chłodziarka solankowa w 3 lata później – na szybsze mrożenie.
Poczatki lodów.     W jakim państwie lody mają swój początek?
Chiny.     Podobno wszystko zaczęło się w starożytnych Chinach, choć nie ma dowodów na to, że to właśnie Chińczycy wymyślili lody. Prawdopodobnie jednak już 3000 lat temu władcy Chin rozkoszowali się smakiem mrożonych przysmaków, które sporządzano ze śniegu i lodu z dodatkiem owoców, wina i miodu.   Najwcześniejsze źródła historyczne podają, że lody, a raczej coś, co je przypominało – pojawiły się w Chinach w okresie panowania dynastii Tang (618-907 n.e). Powstawały one z podgrzanego mleka krowiego i koziego, które następnie fermentowano. Tak powstały jogurt był zagęszczany mąką, mieszany z kamforą dla aromatu i chłodzony przed podaniem. Jeden z władców dynastii Tang miał 2271 służących, w tym 94 ludzi zajmujących się wyłącznie przygotowywaniem lodów.
Muzeum lodów.     W jakim kraju powstało pierwsze na świecie muzeum lodów?
Włochy.     Pierwsze na świecie muzeum lodów powstało we włoskim miasteczku nieopodal Bolonii. Można w nim poznać historię smakołyku, a także zobaczyć nietypowe eksponaty, np. XVIII-wieczny traktat o lodach.   W muzeum, które zajmuje powierzchnię ponad tysiąca metrów kwadratowych, upamiętniony został m.in. Francesco Procopio Cuto, który dał ludowi lody, wcześniej dostępne wyłącznie dla najbogatszych. W 1686 roku otworzył w Paryżu lodziarnię "Le Procopo", która do dziś się tam znajduje.   Na miejscu można też poznać dorobek braci Carpigiani, na cześć których muzeum otrzymało swoję nazwę - Carpigiani Gelato Museum. Poerio i Bruto Carpigiani w 1945 roku zaczęli rozpowszechniać zbudowaną przez siebie maszynę do lodów, z której do teraz wytwórcy lodów korzystają najchętniej. Dziennie sprzedaje się na całym świecie aż 150 mln lodów wyprodukowanych właśnie w automacie Carpigianich.   Bracia mają na koncie jeszcze jedną zasługę - dzięki nim w 2003 roku powołany do życia został Gelato University, w którym nauki pobierają lodziarze z całego świata. Siedziba uczelni znajduje się naprzeciwko muzeum.   W muzeum zebrano wiele wspaniałych eksponatów, m.in. pierwszy zapisany przepis na arabski syrop cukrowy, a także traktat "De Sorbetti" o leczniczych właściwościach lodów napisany w XVIII wieku przez neapolitańczyka Filippo Baldiniego. Znajduje się tu też około 20 zabytkowych maszyn do lodów, w tym Cattabirga - pierwsza automatyczna, wynaleziona w 1931 roku.