MIT
Wielu miłośników makaronów twierdzi, że aby makaron się nie sklejał i był lepszy należy go po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fakty są jednak takie, że płucząc makaron zmywamy z niego cenną warstwę skrobi. Warstwa ta odpowiedzialna jest między innymi za świetne łączenie makaronu z sosem. Makaron zatem należy hartować tylko wtedy, gdy będzie on nam służył do sałatek.
Lepiej wybierać makarony razowe...
FAKT
Obecnie w wielu sklepach dostępne są makarony razowe. Porównując kaloryczność tradycyjnych makaronów z razowymi ( pewnie będziecie zaskoczeni) zauważa się niewielką różnicę, ponieważ mają niewiele mniej kalorii niż “zwykłe” makarony. Czy zatem opłaca się je kupować?Zdecydowanie tak. Są one bowiem wykonane z mąki z pełnego przemiału dzięki czemu trawimy je dłużej i dłużej jesteśmy syci.
Węglowodany są nie zdrowe...
MIT
Dietetycy zgodnie podkreślają, jak ważne w diecie są węglowodany. Nasza dzienna dieta powinna zawierać ich od 50–60%, ponieważ to one dają nam energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania. Eliminacja cukrów z menu jest dużym błędem, ważne jednak aby skupić się na ich odpowiednim doborze. Makarony uznawane są za zdrowe i jednocześnie pożywne źródło węglowodanów.
Makaron z dodatkiem sosów jest tuczący...
FAKT
To nie makaron jest odpowiedzialny za otyłość, lecz dodatki . Jeżeli do makaronu dodajemy śmietanę, tłuste sosy na bazie masła, tłustego sera , czy tłuszczu zwierzęcego to automatycznie podnosimy kaloryczność makaronu.
Wodę do makaronu solimy przed zagotowaniem...
MIT
Jeśli zależy nam na czasie, pamiętajmy aby dodać sól dopiero w momencie wrzenia wody - w przeciwnym razie, będziemy musieli czekać nieco dłużej na jej zagotowanie. Istotne jest także, żeby nie przesolić, 1 łyżka soli przypadać powinna na 1 litr wody.