Kontakt

Analiza wyników ankiety "Rośliny strączkowe oraz fakty i mity z nimi związane."

Czy zdarza Ci się spożywać rośliny strączkowe? 
Jak często spożywasz rośliny strączkowe? 
Jaki jest Twój styl odżywiania się? 
Z jakich powodów jesz rośliny strączkowe? 
Co zniechęca Cię do jedzenia roślin strączkowych?
Które rośliny strączkowe spożywasz najczęściej? 
W jakiej postaci jesz najczęściej rośliny strączkowe? 
Czy przed obróbką cieplną suchych roślin strączkowych robisz któreś z niżej podanych czynności?
PAMIĘTAJ Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.
Jakie potrawy zdarza Ci się przyrządzać z roślin strączkowych? 
Gdzie najczęściej kupujesz rośliny strączkowe? 
W jakiej formie najczęściej kupujesz rośliny strączkowe? 
Na co zwracasz największą uwagę podczas zakupu roślin strączkowych? 
Czy uważasz,że rośliny strączkowe mogą być dobrym zamiennikiem mięsa? 
Które z zalet spożywania roślin strączkowych są Ci znane?
Które z wad spożywania roślin strączkowych są Ci znane? 
Rośliny strączkowe powodują tycie...
MIT Większość roślin strączkowych w przeliczeniu na 100 g rzeczywiście ma kaloryczność wyższą niż inne warzywa, ale też trzeba podkreślić, że strączkami nasycimy się znacznie szybciej, dlatego możemy spożywać ich znacznie mniej. 
Spożywanie roślin strączkowych może przyczynić się do obniżenia cholesterolu...
FAKT Analizy pokazały też, że spożywanie jednej porcji roślin strączkowych dziennie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL o ok. 5 proc. i przez to przyczynić się do spadku ryzyka chorób układu krążenia.
Rośliny strączkowe powodują bóle brzucha...
MIT Nie muszą powodować bólu brzucha. Sekret tkwi w gotowaniu - najpierw kilka godzin mocz fasolę w wodzie, potem odlej, zalej świeżą wodą, gotuj pół godziny, znowu odlej, zalej ponownie wodą i tym razem gotuj fasolę, aż do miękkości.
W diecie kobiet w ciąży powinny sie znaleźć rośliny strączkowe...
FAKT Na pewno w diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć roślin strączkowych, takich jak groch, fasola, soczewica, soja czy cieciorka. To właśnie te rośliny są bardzo bogate w błonnik, niezbędny podczas spodziewania się dziecka. Warto gotować np. zupę grochową. Nie dość, że pyszna, to jeszcze zdrowa i bardzo pożywna. Rośliny strączkowe są świetnym źródłem cennych wartości odżywczych.  
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?