Analiza wyników ankiety "Wigilia - mniej znane..."
Płeć
Wiek
Województwo
Moczka - śląska potrawa przyrządzana na Boże Narodzenie
Przygotowywana jest ze specjalnego rodzaju piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, suszonych daktyli , orzechów laskowych i dużej ilości ciemnego piwa, w którym moczy się składniki
Znasz Moczkę, jako potrawę na wigilijny stół ?
A może na Twoim stole w Wigilię jest Moczka ?
Makówki (makiełki) – śląska potrawa wigilijna - słodki deser
Podstawowe składniki śląskich makówek to mak, bułki kanapkowe albo suchary i mleko albo woda, miód lub cukier i bakalie oraz skórka pomarańczowa, rum, pomarańcze,mandarynki
Namoczone pieczywo układa się warstwami na przemian z masą makową
Spotyka się także makówki przyrządzane na chałce