Kontakt

Analiza wyników ankiety "Produkty Spożywcze O Niesamowitych Właściwościach Zdrowotnych"

Czarna fasola. Czarna fasola to dobry substytut mięsa w naszej diecie. Zawiera sporo białka prostego (protein) i błonnika, które pomagają nam czuć się pełnym przez długi czas i przeciwdziałają podjadaniu. Ponadto błonnik pomaga utrzymać czystość okrężnicy i przemieszczać odpady przez organizm. Czarna fasola to bogate źródło przeciwutleniaczy (40x więcej niż w białej fasoli), które pomagają walczyć z wolnymi rodnikami. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega-3, miedź, potas, cynk, wapń itp.   Wiedziałeś / aś o tym?
Jagody. Jagody to kolejne super-jedzenie, które warto uwzględnić w swojej diecie. Te małe owoce są bardzo bogate w składniki odżywcze, oraz zapewniają organizmowi wsparcie przeciwutleniaczy. Jagody zawierają antocyjany, kwasy hydroksycynamonowe, kwasy hydroksybenzoesowe i flawonole, które zwalczają wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Ponadto jagody poprawiają pracę układu krążenia, pomagają usuwać cholesterol i toksyny, wzmacniają układ nerwowy, pomagają zachować czyste jelito grube i utrzymać dobry wzrok.   Wiedziałeś / aś o tym?
Pestki dyni. Pestki dyni zawierają sporo zdrowych tłuszczy, dlatego są zalecane osobom cierpiącym z powodu miażdżycy i zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu. Ponadto nasiona dyni są bogate w mangan i magnez, które pomagają utrzymać zdrowe kości, wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Ponadto w pestkach dyni znajdziemy wiele innych minerałów i witamin, w tym beta-karoten, potas, cynk, selen, witaminę A, witaminę B1, B2 i B6, witaminę C, witaminę D oraz witaminę E, będącą ważnym przeciwutleniaczem.   Wiedziałeś / aś o tym?
Czerwone buraki. Burak czerwony to prawdziwa skarbnica zdrowia – dlatego też to warzywo powinno gościć na naszych stołach jak najczęściej. Buraki czerwone posiadają unikalny zakres witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają naszemu ciału na kilka sposobów. Burak jest bogatym źródłem betainy, która oczyszcza nasz organizm i wspomaga detoksykację. Buraki zawierają również duże stężenie kwasu foliowego, manganu, fosforu, potasu, witaminy C, B1, wapnia itp. Warto je jeść w formie surówki.   Wiedziałeś / aś o tym?
Orzechy włoskie. Orzechy włoskie odstraszają od siebie wielu lubi, ponieważ są bogatym źródłem tłuszczu. Chociaż jest to bardzo kaloryczne, należy pamiętać, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. W orzechach włoskich znajdziemy wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które wspomagają pracę naszego mózgu, obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają przepływ krwi i zmniejszają stany zapalne. Ponadto w orzechach znajdziemy witaminy z grupy B, magnez, witaminę E (przeciwutleniacz), sterole roślinne itp.   Wiedziałeś / aś o tym?
Soczewica. Ta roślina strączkowa, znana już w starożytności, coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Soczewica jest bardzo dobrym substytutem mięsa w diecie, ponieważ zawiera dużo białka. Ponadto w soczewicy znajdziemy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, który obniża poziom cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi oraz reguluje prace pokładu pokarmowego. Ponadto soczewica zawiera potas, który jest przeciwwagą dla soli. To ważne bowiem zbyt duże spożycie soli powoduje nadciśnienie, które przyczynia się do wielu problemów zdrowotnych.   Wiedziałeś / aś o tym?
Migdały. Orzechy i nasiona odstraszają wielu ludzi pragnących schudnąć, ale migdały są bardzo zdrowym dodatkiem do diety. Migdały zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Ponadto te zdrowe tłuszcze pomagają naszemu organizmowi zmniejszać poziom złego cholesterolu we krwi i walczyć z procesami starzenia się. Migdały są również bogatym źródłem wapnia oraz witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego.   Wiedziałeś / aś o tym?
Jarmuż. Jarmuż to odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Warzywo to jest bogatym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów. W jarmużu znajdziemy witaminę K, witaminę A, witaminę C, sporą ilość manganu, żelaza, fosforu i błonnika. Badania wykazały, że unikalna mieszanka witamin i minerałów zawartych w jarmużu pomaga walczyć z cholesterolem. Natomiast witamina K ma właściwości przeciwzakrzepowe, co pomaga walczyć z siniakami i wspomaga gojenie ran. Jarmuż zawiera również luteinę, która jest zbawienna dla naszego wzroku.   Wiedziałeś / aś o tym?
Łosoś. Łososia znajdziemy w bardzo wielu dietach odchudzających i zdrowotnych. Ta ryba o pięknym pomarańczowo-różowym mięsie zawiera bardzo dużo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które chronią przed chorobami serca, korzystnie wpływają na pracę mózgu oraz zapobiegają zakażeniom. Ponadto w łososiu znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę D, jod, potas itp. Łosoś zawiera dużo białka, więc jest bardzo sycący.   Wiedziałes / aś o tym?
Awokado. Ze względu na swój kształt i kolor awokado jest często nazywane „gruszką aligatora". Chociaż awokado jest bardzo kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu, to jest to jeden z najzdrowszych owoców świata. Tłuszcz tłuszczowi nie jest równy, a w awokado znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają układ odpornościowy, mają właściwości przeciwzapalne, spowalniają naturalne procesy starzenia się itp. Ponadto w awokado znajdziemy luteinę, beta-karoten, alfa-karoten, błonnik, potas, kwas foliowy, miedź i inne (ponad 80 związków w owocu).   Wiedziałeś / aś o tym?
Płeć
Wiek