Z jakich składników komponuje się Twoja ulubiona pizza?
Jaki sos lubisz do pizzy?
Jaki smak pizzy preferujesz?
Pizza to fast-food. To MIT!
Dania typu fast food charakteryzują się tym, że można je otrzymać w restauracji w ciągu maksymalnie 10 minut od złożenia zamówienia. Aby to zrealizować, pracownicy restauracji muszą mieć w zasięgu ręki wszystkie półprodukty, które zwykle wystarczy tylko przypiec lub przysmażyć. W tradycyjnych pizzeriach proces przygotowania pizzy wygląda w zasadzie podobnie. Zazwyczaj ciasto jest już wyrobione i uformowane w kulki, które wystarczy odpowiednio rozciągnąć, posmarować sosem, posypać składnikami i upiec. Jednak sam proces wypiekania ma miejsce „od zera”, gdyż pizza nie powstaje z gotowych półproduktów, które wystarczy wrzucić do piekarnika, ale z wcześniej przygotowanych i pokrojonych surowców, które doznają obróbki termicznej dopiero po włożeniu do pieca. A zatem, chociaż w dobrych restauracjach pizza powstaje w ciągu 10-20 minut od złożenia zamówienia, to nie można jej zaliczyć do typowego fast foodu. Czy wiedziałeś o tym?
Pizzy nie podaje się z sosami - to FAKT!
Analizują fakty i mity o pizzy, tego zagadnienia nie mogło zabraknąć. W większości polskich pizzerii można spotkać się wciąż z podawaniem do pizzy sosów – czosnkowego, śmietanowego, pomidorowego, BBQ, czy innego. Coraz częściej jednak smakosze pizzy zauważają, że we Włoszech nie uświadczymy w restauracji tego dodatku. Możemy za to spotkać się z podaniem do pizzy karafki ze świeżą oliwą czosnkową lub ziołową. Zasadniczo Włosi uważają jedzenie pizzy z jakimkolwiek sosem (oprócz pomidorowego, bezpośrednio na cieście) za profanację tej potrawy. Rzeczywiście, pizza jest tak bogata w smaki, że można ją jedynie „podkręcić” oliwą, choć nawet to nie jest konieczne. Sos do pizzy skutecznie maskuje smak wynikający z jej zawartości, więc lepiej poprzestańmy na polewaniu ketchupem frytek, niż trójkątów margherity. Czy lubisz sosy do pizzy?
Pizza jest tucząca - to MIT!
Przekonanie o tym, że pizza należy do potraw tuczących to chyba jeden z najbardziej krzywdzących mitów dotyczących tej potrawy. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie składniki wylądują na pizzy i ile jej zjemy. Zakładając, że średnia pizza o średnicy około 32 cm z oliwkami i serem feta waży około 500 g, to jeden jej kawałek będzie ważył średnio 80 g. Jego kaloryczność wyniesie wtedy jakieś 170 kcal. Zakładając, że zjesz 4 kawałki takiej pizzy, spożyjesz jakieś 680 kcal, czyli mniej więcej tyle, ile powinno się zjadać na obiad. Oczywiście, jeśli będziesz żywił się wyłącznie pizzą, lub preferujesz wersję z podwójnym serem, na grubym cieście, z dodatkami mięsnymi oraz tłustym sosem, to wartości kaloryczne szybują znacząco w górę! Wybieraj pizzę z warzywnymi dodatkami, a wtedy zaspokoisz swój apetyt na tę potrawę, a nie będziesz mieć wyrzutów sumienia! Czy masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu pizzy?
Pizza jest niezdrowa - to MIT!
To my, goście pizzerii, sami decydujemy o tym, czy nasz placek będzie miał dla nas wartość odżywczą, czy nie. Biała mąka może nie jest szczególnie zdrowa, ale już drożdże to skarbnica witamin z grupy B, ser – wapnia i fosforu, sos pomidorowy dostarczy nam likopenu, a oliwa z oliwek nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto dorzucić do pizzy kilka krewetek lub dobrej szynki, aby zyskać dobre źródło białka, dzięki czemu będzie można w całości obalić mit o tym, że pizza jest niezdrowa – bo przecież dostarcza wielu cennych składników! Jakie wolisz składniki na pizzy?