Analiza wyników ankiety "Spożywanie miodu oraz jego właściwości zdrowotne."
Czy lubisz miód?
Jak często spożywasz miód?
Z jakich powodów spożywasz miód?
Jakie rodzaje miodu spożywasz najczęściej?
O jakiej konsystencji jesz miód najczęściej?
Do jakich dodatków spożywasz miód?
Gdzie zazwyczaj kupujesz miód?
W jakim stopniu poszczególne elementy wpływają na wybór przez Ciebie miodu.
Którą wielkość opakowania miodu wybierasz najczęściej?
Twoim zdaniem ceny miodu są:
Miód poprawia trawienie
Zawarte w miodzie enzymy, kwasy organiczne i sole minerale poprawiają trawienie i wykorzystanie przyjmowanych pokarmów. Cukry proste, będące głównym składnikiem miodu, wchłaniane są już w początkowych odcinkach przewodu pokarmowego. Glukoza stanowi bezpośrednie źródło energii, natomiast fruktoza odkładana jest w postaci glikogenu – rezerwy energetycznej organizmu. Pomaga to w przywracaniu właściwej masy ciała u osób niedożywionych, a osobom ciężko pracującym fizycznie i umysłowo dodaje siły i zmniejsza zmęczenie. Ponadto cukry te wzmagają metabolizm tkanek i odżywiają komórki wątrobowe – poprawiają ich właściwości ochronne i detoksykacyjne.
Znane są Ci te informacje?
Miód pobudza układ odpornościowy
Miód pobudza układ odpornościowy, ponieważ zwiększa syntezę przeciwciał i wzmaga zdolność fagocytalną makrofagów.Poprawia to ogólną odporność organizmu na czynniki biologiczne i chemiczne, zagrażające zdrowiu.
Dobre informacje?
Miód a uroda
Miód wygładza skórę, regeneruje ją, odżywia i łagodzi stany zapalne. Można go nie tylko jeść, ale też dodawać do maseczek i peelingów. Miód ma właściwości antybakteryjne, dlatego może pomóc w walce z trądzikiem.
Czy próbowałaś/eś jakiś kosmetyków z miodem?
Skrystalizowany miód traci właściwości...
MIT
Krystalizacja miodu nie wpływa na zmianę jego składu pod względem chemicznym, a więc nie zmienia również właściwości odżywczych i leczniczych. Bardzo cenna przy miodzie aktywność enzymów bakteriobójczych również nie ulega zmianie.
Wiedziałeś/aś o tym?
Jeżeli kupować miód to tylko od pszczelarza...
FAKT
Miody dostępne w sklepach to często mieszanka miodów z UE i poza UE. Te miody trzeba odrzucić w pierwszej kolejności. W drugiej kolejności należy starać się wybierać miody od konkretnej osoby, a nie mieszanki z danego regionu. W sklepach przeważa miód z UE i poza UE. Zawsze jest to zaznaczone na etykiecie małymi literami. Najczęściej są to „miody” z Chin, Rumunii, Ukrainy.
Ciekawe informacje?
Gorąca herbata z miodem na przeziębienie...
MIT
Miód podgrzany do temperatury 40 stopni, traci swoje właściwości. Dlatego lepiej spożywać go prosto ze słoika lub rozpuścić wcześniej w zimnej wodzie. Gorąca herbata z rozpuszczonym miodem to pyszny napój, ale już ze znacznie mniejszą wartością dla zdrowia.
Trudne pytanie?
Miody gryczany i rzepakowy zapobiegają miażdżycy...
FAKT
Miód gryczany polecany jest też szczególnie osobom, które chorują na miażdżycę lub znajdują się w tak zwanej grupie ryzyka. Regularne, codzienne spożywanie miodu oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w ich świetle złogów.
Podobała Ci się ta ankieta?
Miód nigdy się nie psuje...
MIT
Niektórym wydaje się, że bardzo duża słodycz miodu sprawia, że ten praktycznie nigdy się nie psuje. Takie myślenie to błąd! Jeśli przechowujesz miód w nieodpowiednim lub nieszczelnym pojemniku, zacznie on absorbować wilgoć z otoczenia i rozpocznie się w nim proces fermentacji. Upewnij się więc lepiej, że słoik z miodem jest odpowiednio zakręcony. Jeśli pojemnik, w którym go przechowujesz, jest uszkodzony, przełóż miód do szklanego słoika. W ten sposób będzie można dłużej cieszyć się jego smakiem.
Wiedziałeś/aś o tym?
Miód jest dobry na kaca...
FAKT
Słodkie i odtruwające właściwości miodu są wykorzystywane do przełamania błędnego koła alkoholizmu.
Ciekawe informacje?
Miód można przechowywać w każdych warunkach...
MIT
Najlepiej w temperaturze od 4 do 18ºC, bez dostępu do światła, w szczelnie zamkniętym naczyniu. Miód łatwo wchłania wilgoć i może ulec fermentacji. Zjedzmy go w ciągu roku od zakupu.
Oceń w skali od 1 do 5 w jakim stopniu podobała Ci się ta ankieta.