Analiza wyników ankiety "Sezon na grzyby."

Czy lubisz jeść grzyby?
Jak często spożywasz grzyby?
Dlaczego nie jesz grzybów?
Które grzyby smakują Ci najbardziej?
W jakiej postaci jesz najczęściej grzyby?
Jakie potrawy z grzybami lubisz najbardziej? 
Czy chodzisz na grzybobrania?
Czy Ty lub ktoś z Twojej rodziny zatruł się kiedyś grzybami?
Jak często chodzisz na grzybobrania? 
W jakim celu zbierasz grzyby? 
Co zazwyczaj zabierasz ze sobą na grzybobranie? 
Z kim najczęściej chodzisz na grzyby?  
W jaki sposób zbierasz grzyby?
W co zazwyczaj zbierasz grzyby?
Czy masz stałe miejsce/a gdzie zbierasz grzyby?
Co robisz gdy znajdujesz grzyb i nie jesteś przekonany/a czy jest jadalny? 
Ile posiadasz atlasów grzybów? 
Gdzie zazwyczaj szukasz informacji na temat grzybów?
Ile mniej więcej gatunków grzybów jesteś w stanie rozpoznać?
Wszystkie grzyby trujące mają ostry,nieprzyjemny smak...
MIT Dla przykładu śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy jest prawie pozbawiony smaku i nie ma żadnego charakterystycznie nieprzyjemnego zapachu. Ciekawe informacje?
Nie należy zbierać grzybów malutkich, jeszcze nie w pełni wykształconych...
FAKT W przypadku wielu gatunków to właśnie one bywają przyczyną pomyłek. Wiele cech charakterystycznych, pozwalających prawidłowo rozróżniać grzyby, mają dopiero dorosłe okazy. Wiedziałeś/aś o tym wcześniej?
Najbardziej trujący w Polsce grzyb: „szatan” ma gąbkę pod kapeluszem...
MIT Prawdziwy borowik szatański (Boletus satanas) występuje w naszym kraju bardzo rzadko i nieznane są przypadki zatrucia właśnie nim.  Gatunek uznawany często za "szatana" to goryczak żółciowy. Nie da się go zjeść: jest tak gorzki, że jeden zepsuje całe danie. A jeśli już ktoś się uprze, to najwyżej rozboli go brzuch. Goryczak jest niejadalny, ale nie jest trujący. Trudne pytanie?
Grzyb nadjedzony przez ślimaki, z robakami, na pewno jest jadalny...
MIT Ślimaki i czerwie muchówek (białe "robaki" w grzybach) jedzą bezkarnie nawet muchomora zielonawego. Podobała Ci się ta ankieta?
Grzyby i alkohol to niebezpiecznie połączenie...
FAKT Alkohol powoduje denaturację, a więc ścinanie się białka, zawartego w grzybach, co znacznie utrudnia trawienie. Poza tym może przynieść to nawet śmiertelne skutki. Najlepszym przykładem jest czernidłak pospolity, który całkowicie blokuje rozkład alkoholu. Oznacza to, że spożywanie tego grzyba razem z alkoholem powoduje arytmię serca i zapaść.  Oceń w jakim stopniu podobałaCi się ta ankieta w skali od 1 do 5.
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa?  
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?