Kurkuma, nazywana również "królową przypraw", to przyprawa pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie była używana nawet przed 4 tysiącami lat. Przyprawa wyróżnia się aromatem podobnym do pieprzu, ostrym smakiem, złotym kolorem oraz wieloma cennymi właściwościami zdrowotnymi.
Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym niacyny, witaminy C, witaminy E, witaminy K, potasu, miedzi, żelaza, wapnia i cynku.
Czy stosujesz w swojej kuchni kurkumę?
Kurkuma zapobiega rakowi.
Badania pokazały, że kurkuma może pomóc w zapobieganiu rakowi, zatrzymaniu rozwoju obecnego raka a nawet w niszczeniu komórek nowotworowych. Wiele badań pokazuje, że aktywne składniki kurkumy dają bardzo dobrą ochronę przed rakiem, zwłaszcza przed nowotworom popromiennym.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma zapobiega zapaleniu stawów.
Właściwości przeciwzapalne kurkumy sprawiają, że przyprawę można wykorzystywać do leczenia choroby zwyrodnieniowej stawów. Ponadto kurkuma jako przeciwutleniacz niszczy wolne rodniki w organizmie, które niszczą komórki naszego organizmu.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma przeciwdziała cukrzycy.
Kurkuma reguluje poziom cukru we krwi, dlatego może być stosowana w przeciwdziałaniu i leczeniu cukrzycy. Kurkuma pomaga przezwyciężyć insulinooporność, dlatego jest pomocna w leczeniu cukrzycy typu II. Jednakże należy pamiętać, że kurkuma w połączeniu z silnymi lekami może powodować hipoglikemię.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma obniża poziom cholesterolu.
Badania pokazały, że dodawanie kurkumy jako przyprawy do żywności może obniżyć poziom cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do wielu innych chorób i poważnych problemów zdrowotnych, dlatego warto trzymać go w ryzach między innymi przy pomocy kurkumy.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma zwiększa odporność.
Kurkuma zawiera substancję zwaną lipopolisacharydem, która pomaga stymulować układ odpornościowy organizmu. Jej antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze właściwości również wspomagają system odpornościowy. Niektórzy zalecają wypicie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką kurkumy na przeziębienie.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma leczy rany.
Kurkuma jest naturalnym środkiem antyseptycznym i przeciwbakteryjnym i może być stosowana jako skuteczny środek odkażający. Jeżeli masz ranę możesz posypać ją kurkumą, by przyśpieszyć proces gojenia. Kurkuma może być nawet wykorzystana do leczenia łuszczycy i innych chorób skóry.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma pomaga schudnąć.
Kurkuma może być bardzo pomocna w chudnięciu oraz utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Dlaczego zaleca się stosowanie kurkumy na odchudzanie? Ponieważ przyspiesza trawienie i poprawia metabolizm. Ponadto kurkuma jest tania i wzbogaca smak wielu potraw.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma zapobiega chorobie Alzhaimera.
Kurkuma, której głównym aktywnym składnikiem jest kurkumina, jest uważana za przyprawę zapobiegającą chorobie Alzhaimera. Kurkuma ma właściwości przeciwutleniające, a ponadto poprawia przepływ krwi i utlenienie mózgu. Lecznicze właściwości kurkumy zostały udowodnione wieloma niezależnymi badaniami.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma poprawia trawienie.
Wiele kluczowych składników kurkumy stymuluje produkcję żółci, co poprawia trawienie, zmniejsza objawy wzdęcia i gazy. Ponadto kurkuma jest przydatna w leczeniu większości stanów zapalnych jelit, w tym wrzodziejącego zapalenia okrężnicy.
Wiedziałeś / aś o tym?
Kurkuma zapobiega chorobom wątroby.
Jeżeli planujesz kuracje odtruwającą wątrobę, to powinieneś sięgnąć po kurkumę. Dzięki zawartości kurkuminy, kurkuma pobudza wątrobę do zwiększonego wydzielania żółci. Ponadto kurkuma zmniejsza stany zapalne, oczyszcza wątrobę z toksyn oraz łagodzi objawy marskości.
Wiedziałeś / aś o tym?