Rosół jest tradycyjną polską potrawą. Jest to wyraz powstający z mięsa, ziół i warzyw
Z jakiego mięsa gotuje Pan/i rosół?
Jednym z najważniejszych dodatków do rosołu jest przypieczona cebula
Dzięki niej bulion nabiera głębszego, bogatego aromatu
Czy dodaje Pan/i do rosołu przypieczoną cebulę?
Stosunkowo rzadko używanym podczas gotowania rosołu dodatkiem są grzyby
Staropolskie przepisy sugerują dodatnie niewielkiego suszonego grzybka, np borowika w celu polepszenia koloru oraz aromatu
Czy dodaje Pan/i do rosołu suszonego grzybka?
Popularnym dodatkiem do rosołu jest lubczyk (aromat znany z przyprawy maggi)
Najczęściej stosuje się suszone liście tej rośliny,
jednak najstarsze przepisy sugerują dodanie kilku gałązek związanych podobnie jak na powyższym obrazku, oraz wyjęcie ich po pewnym czasie gotowania bulionu
Czy dodaje Pan/i do rosołu lubczyk?
Jak długo gotuje Pan/i rosół?
(proszę wpisać orientacyjną liczbę godzin, lub "-" w przypadku, gdy nie gotuje Pan/i rosołu)
Staropolskie przepisy sugerują gotowanie rosołu aż przez minimum 6 godzin, ale w taki sposób aby bulion tylko lekko bulgotał, lecz nie wrzał
Dzięki takiemu powolnemu gotowaniu bulion będzie klarowny i przejrzysty, a nie mętny
Czy używa Pan/i kostki rosołowej?
Rosół lepszy jest z:
Na sam koniec poproszę o radę, co można dodać do rosołu lub zrobić podczas gotowania, by smak był jeszcze lepszy?
Proszę wpisać "-", jeśli nie gotuje Pan/i rosołu