Analiza wyników ankiety "Tłusty czwartek oraz fakty i mity z nim związane."
Czy lubisz święto tłusty czwartek?
Co zamierzasz zjeść w tłusty czwartek?
W tłusty czwartek będę jadł/a wypieki:
Ile zamierzasz zjeść pączków w tym roku w tłusty czwartek?
Z jakim nadzieniem lubisz jeść pączki najbardziej?
Z jakimi dodatkami pączki smakują Ci najbardziej?
W jakiej cenie kupujesz pączki? (cena za sztukę)
Gdzie zazwyczaj kupujesz pączki?
Czy w tym roku na tłusty czwartek zamierzasz przyrządzić domowe pączki lub faworki?
Ile najwięcej udało Ci się zjeść pączków w ciągu jednego dnia?
Jakie są najlepsze sposoby na przejedzenie się pączkami?
STATYSTYCZNY POLAK W TŁUSTY CZWARTEK ZJADA 2,5 PĄCZKA
Tłusty Czwartek to prawdziwe żniwa dla cukierników. Pomimo mody na bycie fit, tego dnia popuszczamy pasa i co roku zjadamy 100 milionów pączków, czyli średnio 2,5 pączka na Polaka.
Ciekawe informacje?
SŁONE PĄCZKI?
Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek zadomowił się w Polsce w XVIIw. Pączki robiono z ciasta chlebowego i nadziewano boczkiem, słoniną lub mięsem. Później rozpowszechniono wersję na słodko, która już na stałę rozgościła się na polskich stołach.
Chciałbyś/chciałabyś spróbować takiego pączka?
Ciekawe informacje?
Doughnuts- pączki amerykańskie
o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. Doughnuts są puszyste w środku i lekko chrupiące, a ich cechą charakterystyczną jest dziurka pośrodku (z wyglądu przypominają doskonale znane w Polsce oponki).
Próbowałeś/aś takich pączków?
Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)
Są dostępne w wielu cukierniach w naszym kraju. Bardzo słodkie, przybierające formę „gniazda”, mają zupełnie inny smak niż pączki berlińskie. Są zrobione z ciasta parzonego.
Myślisz, że takie pączki są smaczne?
Oliebollen- pączki holenderskie
Spożywany w sylwestrową noc i w Nowy Rok holenderski przysmak. Jest tak jak tradycyjne pączki przyrządzony z ciasta drożdżowego, ale z wyglądu bardziej przypomina racuchy. Oliebollen nie nadziewa się marmoladą, ale rodzynkami, żurawiną i kawałkami jabłka.
Widziałeś/aś kiedykolwiek takie pączki?
PĄCZKI NA SMALCU
Tradycyjnie w Polsce pączki smaży się na smalcu. Co ciekawe, to zdrowsze rozwiązanie niż smażenie ich na modyfikowanym tłuszczu roślinnym, który zawiera substancje rakotwórcze.
Oceń w skali od 1 do 5 w jakim stopniu zainteresowała Cię ta ankieta.