Kontakt

Analiza wyników ankiety "Czego nie wiesz o "zupce chińskiej""

Czy zupy błyskawiczne, które nazywamy "zupkami chińskimi" pochodzą z Chin?    
"Zupką chińska" to danie typu instant rodem z... Japonii.   "Wynalazcą" popularnej zupki błyskawicznej był Japończyk Momofuku Ando. Nowatorski pomysł, na jaki wpadł w 1948 roku, miał walczyć z wszechobecnym powojennym głodem – pierwsza zupa błyskawiczna pojawiła się 10 lat później.   Kolejna wersja błyskawicznej zupy – Noodles Cup – produkt sprzedawany w styropianowym kubku, co dodatkowo ułatwia konsumpcję, pojawiła się w latach 70. XX wieku.
Czy "zupki chińskie" to produkty drogie czy tanie?
Czy wyobrażasz sobie kupić zupkę błyskawiczną płacąc za nią o wiele więcej niż za domowej roboty, naturalny produkt? Pierwsze zupy błyskawiczne, chociaż wcale nie były zdrowsze, kosztowały krocie! Każdy, kogo tylko było na to stać chciał spróbować nowości.
Który element "chińskiej zupki" wydaje Ci się najbardziej niezdrowy?
Najgorszy w "chińskiej zupce" jest... makaron! Niewinnie wyglądające cienkie nitki makaronu mają niewiele wspólnego z włoskim przysmakiem, w dodatku zanim trafią do torebki są smażone na głębokim tłuszczu.    
Jak myślisz, gdzie najwięcej sporzywa się "chińskich zupek"?
Najwięcej "zupek chińskich" spożywa się w Chinach.
Czy taka "chińska zupka" zawiera dużo składników chemicznych?
Tak. Znajdziemy tam m.in:   glutaminian sodu (E621) barwniki chemiczne, regulatory kwasowości, substancje przeciwzbrylające, skrobię modyfikowaną, gumę guar.