Analiza wyników ankiety "Spożywanie lodów."

Czy lubisz jeść lody?
Jak często jesz lody?
O jakiej porze roku jesz najwięcej lodów?
Przy zakupie lodów największą uwagę zwracam na:
Którą z wymienionych marek lodów kupujesz najczęściej?
Jakie smaki lodów wybierasz najczęściej?
Które lody wybierasz najczęściej?
Jaki rodzaj opakowania lodów jest dla Ciebie najbardziej komfortowy podczas spożycia?
Z jakimi dodatkami lubisz lody najbardziej
Wolisz zwykłe lody czy sorbet?
Wolisz lody w czekoladzie czy bez?
Wybierając lody w czekoladzie, które smakują Ci najbardziej?
W której lodziarni według Ciebie są najlepsze lody?
Czy lubisz ciepłe lody?
Czy zdarza Ci się robić lody samemu w domu?  
Jedzenie lodów często jest przyczyną przeziębienia, anginy, zapalenia gardła...  
MIT Wszystkie te choroby wywołane są przez wirusy, rzadziej bakterie. By do niej doszło, drobnoustroje muszą dostać się do śluzówki dróg oddechowych. Źródłem zakażenia nie są jednak lody, lecz kichający, zakatarzeni ludzie lub tzw. nosiciele. (Nosiciele to osoby, które kiedyś miały kontakt z bakteriami wywołującymi np. anginę, ale nie były leczone antybiotykami bądź były leczone za krótko). Wiedziałeś/aś o tym wcześniej?  
Lody warto jeść po usunięciu migdałków...
FAKT Mrożone przysmaki działają przeciwobrzękowo i przeciwkrwotocznie, mogą zmniejszać opuchliznę i uśmierzać ból. Niektórzy laryngolodzy zalecają jedzenie lodów po zabiegu wycięcia migdałków. Z czego, oczywiście, cieszą się najbardziej dzieci. Jak tłumaczą pod wpływem zimnego pożywienia naczynia krwionośne na śluzówkach jamy ustnej - kurczą się. Dzięki temu zapobiegają krwawieniom z miejsca, z którego usunięto migdałki. Ciekawe informacje?    
Gdy boli gardło, nie wolno jeść lodów...
MIT Lody na pewno nie zaszkodzą na ból gardła, a nawet mogą pomóc. Podziałają jak zimny okład na rozpalone czoło. Ból osłabnie, a drapanie na jakiś czas stanie się mniej dokuczliwe. Poza tym paciorkowce, wywołujące bakteryjne zapalenie migdałków podniebiennych, bardzo nie lubią zimna.  Trudne pytanie?    
Lody zawierają więcej witamin i minerałów niż mleko...
MIT Spójrz na skład lodów sorbetowych. W większości - podobnie jak w deserach mlecznych - znajdziesz sporą dawkę cukru ( czy to zwykłego, prostego czy syropu glukozowo- fruktozowego). Jeśli chcesz mieć pewność,że sorbet nie zaszkodzi Twojej figurze, przygotuj go własnoręcznie ze świeżo wyciśniętego soku. Znane były Ci te informacje wcześniej?  
Nie należy jeść lodów w upał...
FAKT Rzeczywiście, nagłe ochłodzenie rozgrzanego gardła może spowodować miejscowy skurcz naczyń krwionośnych, a wtedy jesteśmy gorzej bronieni przed mikrobami. Ale lody jedzone powoli i w rozsądnych ilościach nie powinny wyrządzić  żadnej szkody. Jeśli jesz lody na patyku, pilnuj tylko, byś je lizał, nie zaś gryzł i połykał w całości. Oceń w skali od 1 do 5 w jakim stopniu podobała Ci się ta ankieta.  
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa?  
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?

Nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką cookies . Korzystanie z tych plików jest niezbędne w celu poprawnego działania naszej strony, dlatego aby móc korzystać z naszego serwisu prosimy Cię o ich akceptacje. Więcej informacji na temat przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności

Akceptuję