POPCORN - czyli prażona kukurydza - to jedna z bardziej popularnych przekąsek.
Jak często zdarza Ci się jeść popcorn?
Jadasz popcorn przygotowany w domu, czy kupujesz gotowy?
Czy prażona kukurydza jest zdrowa?
Wbrew złym opiniom na temat popcornu warto przywołać tę, której trzymają się naukowcy z USA – popcorn zawiera więcej antyoksydantów niż owoce i warzywa!
Cokolwiek myślimy o amerykańskich naukowcach i ich odkryciach, trzeba przyznać, że popcorn może być zdrowy - wszystko zależy od jego przygotowania.
Przede wszystkim zdrowy popcorn musi się obyć bez nadmiaru soli i oleju.
Popcorn bez oleju można uprażyć w mikrofalówce, ale należy unikać paczkowanych ziaren oznaczonych jako rekomendowane do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Popcorn taki może zawierać diacetyl, który sprzyja wystąpieniu choroby Alzheimera.
Zdrowy popcorn otrzymasz ze zwykłego ziarna kukurydzy popcornowej, w kuchence mikrofalowej. Ziarno naprawdę nie potrzebuje oleju, by zmienić się w biały chrupek. Zamiast masła można okrasić go ziołami i oliwą z oliwek.
W tak uprażonej porcji - kalorii jest niezwykle mało. Średnio 5 razy mniej niż w porównywalnej objętościowo porcji chipsów. 1 szklanka popcornu to średnio 30 kcal.