Kontakt

Analiza wyników ankiety "Ryba Fugu"

Czy odwarzyłbyś / odwarzyłabyś się zjeść danie sporządzone z tej ryby?   RYBA FUGU           Jedne z najbardziej znanych i spektakularnych stworzeń na świecie, a jednocześnie śmiertelny przysmak Japończyków. Ryba fugu, która w chwili zagrożenia nabiera sporą ilość wody przez co nadyma się i zmienia w kolczastą kulkę jest niebezpieczna również w spożyciu z powodu toksycznej substancji, którą zawiera w swoich wnętrznościach (tetrodotoksyna). Istnieje grono licencjonowanych kucharzy, którzy potrafią oczyścić fugu z toksyny, jednak mimo tego, fugu nadal jest jedyną potrawą, której nie może zjeść cesarz Japonii!   Śmiertelna trucizna gromadzi się w narządach płciowych, wątrobie, sercu, krwi oraz wszystkich wnętrznościach ryby. Jest ona ponad 1000 razy bardziej zabójcza niż cyjanek, a w każdej rybie znajduje się ilość trucizny wystarczająca do zabicia 30 dorosłych ludzi! Trucizna powoduje paraliż mięśni (przy zachowaniem świadomości!) prowadzący do uduszenia. Nie istnieje antidotum na tetrodotoksynę, a jedyny sposób na uratowanie zatrutej osoby to sztuczne podtrzymywanie oddechu i czekanie, aż trucizna przestanie działać. Statystyki wskazuję jednak, że ponad 60% zatruć fugu to przypadki śmiertelne…   Ryby fugu są dostarczane do restauracji żywe i przechowuje się je w dużych kontenerach, gdzie mogą je podziwiać klienci. Licencjonowani kucharze w specjalny sposób przygotowują rybę do spożycia: delikatnie usuwają wnętrzności z toksyną, tak by nie pękły i nie zatruły całego mięsa ryby, a następnie oczyszczone mięso krojone jest specjalnym nożem przeznaczonym jedynie do krojenia fugu (fugu-hiki). Fugu serwowane jest najczęściej w postaci sashimi (surowych plasterków) w towarzystwie sosu sojowego zmieszanego z cytryną, szczypiorku, pasty z rzepy i chili oraz kawałkami płetwy i skóry fugu. Płetwy grilluje się  i podaje z gorącą sake natomiast skóra jest pozbawiona kolców i ugotowana wcześniej w gorącej wodzie.   Fugu jest bardzo drogim daniem, cena porcji dla 2 osób to koszt ok. 250 PLN! Fugu można spróbować w Japonii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Unia Europejska zakazała jej sprowadzania dla celów gastronomicznych.   Uczonym z Nagasaki udało się wyhodować nietoksyczną odmianę fugu, która pomimo tego, iż smakuje tak samo jak toksyczna, nie jest tak popularna. Najwidoczniej to ekstremalne doświadczenie jest głównym powodem spożywania fugu.  
Płeć
Wiek
Województwo