Analiza wyników ankiety "Najlepszy przepis na golonkę"
Jedną z wielu tradycyjnych potraw polskich jest golonka. Przedstawię państwu kilka przepisów na golonkę i proszę o ocenę ich atrakcyjności kulinarnej jak i łatwości przyrządzenia w skali 1- 10 gdzie jeden oznacza najlepszą 10 najgorszą.
Golonka pieczona w rękawie.
Składniki
golonka wieprzowa 1,5 kg
czosnek 2 ząbki
sól 2 łyżki
pieprz 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
kminek mielony 1/2 łyżeczki
Jak zrobić Golonka pieczona?
Mięso umyć zimną woda i wytrzeć ręcznikiem kuchennym, natrzeć roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Odstawic na dobę do lodówki. Włozyć do rekawa do pieczenia i wstawic do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 1,5 godziny. Rozciąć rękaw i kolejne 20 minut piec takm, aby golonka była złocista, a skórka wypieczona. Z wywaru z pieczenia można zrobic pyszny sos podgrzewając wywar ze śmietaną kremówką
Golonka aromatyczna
Składniki, 4 porcje:
• 1,5 kg golonki (około 2 sztuki)
• 100 sosu sojowego
• 3 łyżki brązowego cukru
• 200 ml wytrawnej cherry lub wina ryżowego
• 200 ml bulionu drobiowego lub wieprzowego
• 50 g korzenia świeżego imbiru (około 7 cm długości) obranego i pokrojonego na plasterki
• 3 ząbki czosnku w łupinkach, rozgniecione bokiem noża
• 2 gwiazdki anyżu
• 1 pikantna papryczka chilli, pozostawiona w całości, nacięta wzdłuż
Dodatki: brązowy ryż, sałata ze śmietaną lub winegretem
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Do żaroodpornej formy włożyć golonkę oraz resztę składników. Przykryć podwójną warstwą folii aluminiowej. Piec w środkowej części piekarnika przez 2 i 1/2 godziny raz przewracając mięso w połowie pieczenia. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 1 i 1/2 godziny (lub do czasu otrzymania ulubionego stopnia wypieczenia mięsa), polewając golonkę sokami i odwracając je co pół godziny. Golonkę pozbawić skóry i większości tłuszczu, przekroić na pół. Podawać z pozostałym sosem z pieczeni, brązowym ryżem oraz sałatką.
Soczysta golonka pieczona. 4 golonki do 1 kg każda
4 liście laurowe
10 kulek ziela angielskiego
2 łyżki soli peklującej
1 łyżka soli
10 kulek pieprzu ziarnistego
1 marchewka pokrojona w talarki
4 ząbki posiekanego czosnku
1 cebula pokrojona w plasterki
2 litry wody
Przygotowanie:
Zagotować wodę wraz z wszystkimi składnikami (około 5 minut). Następnie wystudzić. Włożyć oczyszczone golonki do zalewy peklującej. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Po wyciągnięciu z zalewy dobrze umyć. Natrzeć pieprzem (można też majerankiem i papryką).
Włożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Piec w temperaturze 180 stopni pod przykryciem przez około 1,5 do 2 godzin.
Golonka w piwie
2 porcje
4 ząbki czosnku
2 golonki przednie
2 pietruszki
2 marchewki
1 seler
1 por duży
1 kostka rosołowa
1 przecier pomidorowy mały
500 ml piwa jasnego
sól, pieprz, majeranek, mąka, śmietana, ziemniaki
Przygotowanie.
Golonki umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Naszpikować pokrojonym czosnkiem. Zalać piwem, odstawić na 2 godz. Przełożyć do garnka ( wraz z wywarem, w którym się moczyły ). gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz. Na 15 min. przed końcem gotowania dodać pokrojone w słupki warzywa. Ugotowane golonki wyjąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować olejem, piec 10 min. w temp. 200st. Wywar z golonek gotować nadal na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. kubeczek śmietany zmiksować z 1 łyżką mąki i koncentratem. Sos zabielić i przyprawić do smaku. podawać z ziemniakami. Smacznego.
Golonko pieczone przepis niemiecki
Składniki:
2 tylne golonka
1 porcja jarzyny rosołowej
1 por
2 marchewki
5 brukselek
1 pomidor
1 liść laurowy
5 ziarenek jałowca
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
250 ml wody (1 szklanka)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 250°C, góra/dół. Gdy się nagrzeje zmniejszyć temperaturę do 85°C i włożyć przygotowany garnek z mięsem.
Golonka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w dużym naczyniu żaroodpornym. Jarzyny pokroić na kawałki, poukładać na mięso, włożyć wszystkie przyprawy, wlać szklankę wody i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 10 godzin w temperaturze 85°C. Ja wkładam garnek np. około 24.00, kiedy idę spać i tak sobie "leży" do 10.00 godziny nastepnego dnia.
Można podać piwo do popicia. Ja podaję np. paprykę czerwoną, brokuły gotowane, cukinię pieczoną i bakłażany pieczone. Równie dobrze pasuje surówka z kapusty kiszonej.
Dziękuję za wypełnienie ankiety i zapraszam po odbiór punktów