Raclette.
Raclette to ser szwajcarski. Spożywany jest w formie półpłynnej, po podgrzaniu tuż przed podaniem.
Jak nazywa się ten włoski ser?
Ricotta.
Ricotta przypomina nasz polski twaróg. Jest używana w wielu deserach i ciastach, może być także dodana do pizzy, lazanii czy ravioli.
Skąd pochodzi ser Raclette?
Ze Szwajcarii.
Raclette spożywa się w formie półpłynnej, po uprzednim podgrzaniu. Najczęstszy sposób serwowania to ściąganie masy serowej z dużego kawałka ogrzewanego na stole przystawioną grzałką (na ilustracji).
Jakiego pochodzenia jest ementaler?
Szwajcarski.
Emmental to nazwa doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim. Ser charakteryzuje się dużymi dziurami, które w przeszłości uważano za wadę. Serowarzy próbowali tak przygotować ser, by dziur było jak najmniej.
Z którego mleka produkowany jest ser Mozzarella?
Bawolego.
Mozzarella to ser pochodzący z południowych Włoch, z regionu Kampania (miasto Aversa). Dobrze znany ze swojej ciągliwości po roztopieniu. Ser ten wytwarzany jest ze świeżego mleka bawolic – samic z gatunku wół domowy (Bubalus bubalis). Sprzedawany jest w postaci niewielkich kawałków zanurzonych w serwatce. Stanowi składnik wielu dań tradycyjnej kuchni włoskiej i większości rodzajów pizzy.
Z którego państwa pochodzi ser halloumi?
Cypr.
Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem liścia mięty. Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Przeciętny Cypryjczyk spożywa 8 kg sera halloumi rocznie. Największym po Cyprze jego konsumentem jest Wielka Brytania, gdzie zdobył popularność na początku XXI wieku.
Skąd pochodzi ser o nazwie ''Cuchnący Biskup"?
Z Anglii.
Cuchnący Biskup wytwarzany jest od 1972 w połd -zach. Anglii . Jego specyficzny zapach porównuje się do odoru starych skarpetek i mokrych ręczników lub szatni w klubie rugby. Tę charakterystyczną woń pozyskuje się dzięki myciu sera w wywarze z gruszek o nazwie Stinking Bishop. Tradycję tę zapoczątkowali najprawdopodobniej cystersi.
Jak nazywa się rumuński pikantny ser o posmaku orzechowym?
Telemea.
Ser telemea wyrabiany może być z mleka krowiego lub owczego. Zbliżony jest w wyglądzie do greckiej fety, lekko solony i wzbogacany smakowo za pomocą ziół. Przechowywany jest w drewnianych beczkach o nazwie "putini". Może być serwowany jako przekąska, jak również składnik do sałatek oraz dodatek do omletu, czy innych ciast.
Tradycyjna bawarska pasta serowa to?
Obazta.
Obazta (niem.: Obatzter, Obaatzda) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Pasta sporządzana jest z rozgniatanego sera Camembert z dodatkiem masła i cebuli. Przyprawiana jest sproszkowaną słodką papryką celem nadania charakterystycznej pomarańczowej barwy. Po przyprawieniu z masy formuje się gałki. Całość spożywa się z preclami i popija z reguły piwem pszenicznym.
Jaki ser dodaje się do carbonary?
Pecorino.
Pasta alla carbonara to rodzaj potrawy pochodzący z włoskiego regionu Lacjum, a dokładniej z Rzymu. Wg rzymskiego przepisu sklada się z jajek, czarnego pieprzu, podgardla ( guanciale) oraz Pecorino Romano. Makaron używany to zazwyczaj spaghetti.
Z jakim zwierzęciem związana jest nazwa sera kaszkawał?
Z koniem.
Kaszkaval to ser podpuszczkowy z owczego lub krowiego mleka. Jest moczony w gorącej solance, a wraz z dojrzewaniem jego skóra ciemnieje, a smak staje się ostro-gorzki, przypominający miejscami smak karmelizowanej cebuli. Nazwa kashkaval (we Włoszech caciocavallo) , pochodzi od łacińskiego caseus (ser) i caballus (koń). Tradycujnie suszy się ser poprzez przymocowanie dwóch kulek caciocavallo w kształcie dyni go liny i zawieszenie ich na drewnianym słupie, jakby były umieszczone na grzbiecie konia. W Polsce produkowany pod nazwą kaszkawał od 1975 r.
Sałatka szopska jest charakterystyczna dla kuchni......
Bułgarskiej.
Nazwa sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Przyrządzana jest z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy.
Do produkcji jakiego sera wykorzystywane są bakterie żyjące w ludzkiej skórze?
Limburger.
Nazwę zawdzięcza Limburgii (Belgia ), gdzie po raz pierwszy pojawił się na targowiskach. Do jego produkcji wykorzystywane są bakterie żyjące w skórze człowieka i powodujące przykry odór stóp. W 2006 roku dwóch holenderskich uczonych otrzymało Antynobla za badania wykazujące, że ser ten wabi samice komarów roznoszące malarię w równym stopniu, jak zapach ludzkich nóg.
Co znajduje się w serze Casu marzu?
Larwy.
Wytwarzany na Sardynii ser owczy o smaku podobnym do gorgonzoli, znany jest głównie z żyjących w serze larw much. Ser jest spożywany z owymi larwami, jeśli zaś są one martwe, może to świadczyć o nieświeżości sera i potencjalnym ryzyku zatruć. Żywe larwy skaczą na wysokość nawet 15 centymetrów, z tego powodu osoby jedzące ser muszą zachować szczególną ostrożność.