Chrzan japoński często używany do przygotowywania sushi to?
Wasabi.
Wasabi, chrzan japoński (Wasabia japonica) to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jest uprawiany w Japonii, Korei, Nowej Zelandii i na Tajwanie. Cała roślina jest wykorzystywana kulinarnie. Głównie jest używana do sushi i sashimi. Utarte świeże kłącze może być użyte tak samo jak zwykły chrzan. Wasabi jest powszechnie stosowane jako przyprawa w postaci zielonej pasty.
Która z popularnych przypraw jest najdroższa?
Szafran.
Szafran pozyskuje się ręcznie z pręcików kwiatowych krokusów. Aby zebrać 1 kg przyprawy, potrzeba aż 150 000 kwiatów.
Po zjedzeniu bardzo ostrej papryki czym najlepiej osłabić ''efekt pieczenia''?
Mleko.
Kapsyicyna zawarta w ostrych paprykach najszybciej rozpuszcza się w tłuszczu zawartym w mleku.
Z jakiej części rośliny pozyskuje się cynamon?
Z kory.
Kora cynamonowca cejlońskiego jest od tysięcy lat cenną przyprawą. W Meksyku jest używana do przyprawiania czekolady - do tego stopnia, że Meksyk jest z tego powodu głównym importerem cynamonu.
Która z przypraw to wysuszone nieotwarte pączki kwiatów?
Goździki.
Goździki są niedojrzałymi nieotwartymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa goździkowego. Świeże mają kolor różowy, a suszone rdzawo-brązowy. Mające 12-16 mm długości, przypominają małe gwoździe, ze stożkowym trzpieniem. Każdy goździk zakończony jest czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi.
Z czego powstaje popularne indyjskie curry?
Z wielu różnych przypraw.
Nie ma uniwersalnego przepisu na curry. Dobór składników curry zależy od regionu i osobistych upodobań. Najczęściej spotykane to kurkuma, imbir, pieprz, kolendra i gorczyca.
Jak brzmi botaniczna nazwa Oregano?
Lebiodka pospolita.
Powszechnie używa się pochodzącej z włoskiego nazwy oregano, która z kolei pochodzi z łacińskiej nazwy rośliny: origanum vulgare.
Z czym jest blisko spokrewniony Majeranek?
Z oregano.
Obie rośliny to gatunki lebiodki, a ich nazwy botaniczne brzmią lebiodka majeranek oraz lebiodka pospolita (w przypadku oregano).
To jedna z najostrzejszych odmian papryki. Jaka?
Habanero.
Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii.
W którym państwie powstała słynna przyprawa ''Vegeta''?
Chorwacja.
Vegeta – mieszanka przypraw i warzyw produkowana przez firmę Podravka w Chorwacji. Produkt został wymyślony w laboratoriach Podravki w 1958 r. Szefem oddziału, który go wymyślił, była Zlata Bartl. Najpierw wypuszczono go na rynek jugosłowiański, pod nazwą Vegeta 40. Produkt zdobył dużą popularność. W 1967 r. rozpoczęto eksport do ZSRR oraz na Węgry. Obecnie, według producenta, Vegeta jest sprzedawana w ponad 30 krajach z całego świata.
Która roślina zwana jest pokarmem bogów, dała ludziom ogień, czarne łajno i służy do wyrobu ''libańskiej viagry''?
Zapaliczka.
Zapaliczka cuchnąca (Ferula foetida) w Afganistanie zwana „pokarmem bogów”), w Iranie popularne jest jej wykorzystanie w medycynie. Zwłaszcza w przeszłości szeroko ceniono tzw. „czarne łajno” .Korzenie F. hermonis po zaparzeniu dają napar zwany „libańską viagrą” (kwas ferulowy wraz z pochodnymi mają rozszerzać naczynia krwionośne). Wg mitologii greckiej suchy pęd tej rośliny (tyrs) miał użyć Prometeusz do sprowadzenia ognia dla ludzi.
Do której rodziny roślin należy wanilia?
Storczykowate.
Wanilia płaskolistna (Vanilla planifolia Andrews) to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej. Źródłem przyprawy są strąkokształtne torebki zbierane w fazie niepełnej dojrzałości, następnie poddawane fermentacji i suszeniu. W ten sposób powstają tzw. laski wanilii.
Co w sztuce kulinarnej oznacza inaczej badian?
Anyż.
Badian - anyż. Z owoców i pędów destyluje się olejek anyżowy dodawany do likierów. Owoce jako przyprawa stosowane były zwłaszcza w kuchni holenderskiej. Kora i owoce badianu japońskiego używane są w Japonii i Korei jako kadzidło, a roślina sadzona jest przy świątyniach i na cmentarzach.
Z którego państwa wywodzi się pieprz czarny, jedna z najczęściej używanych przypraw?
Indie.
Pieprz czarny (Piper nigrum) to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Wywodzi się z Indii, a obecnie jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany pieprz przyprawowy. Pieprz jest tropikalnym pnączem dorastającym do 15 metrów. W średniowieczu płacono za niego czystym złotem. Palący smak pieprzowi nadaje alkaloid piperyna.
Gdzie powstał popularny ketchup?
W Chinach.
Keczup pierwsi wymyślili Chińczycy, była pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Słowo pochodzi od ckôe-chiap i znaczy; zaprawa do ryb. W 1876 r. sos dotarł do USA i jego receptura została wykorzystana przez Heinza, założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company – firmy, która do dzisiaj jest znana z produkowania tego sosu.