Błyskawica.
Słowo „ekler” zapożyczone jest z Francuskiego słowa éclair oznaczającego błyskawicę. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Carême, Francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833 roku.
Gdzie powstały dropsy ''Mentos''?
W Holandii.
Mentos – popularna marka cukierków (dropsów), produkowana przez firmę Perfetti Van Melle Corporation. Mentosy zostały po raz pierwszy wyprodukowane w roku 1948 w Holandii.
Z jakiego państwa pochodzi deser czurczchela?
Gruzja.
Czurczchela to gruziński deser produkowany z orzechów i winogron. Gotowane w soku z winogron i masie z mąki kukurydzianej oraz cukru tworzą coś na kształt podłużnych batonów.
Skąd pochodzi nazwa cukierków ''landrynki''?
Z Petersburga.
Nazwa pochodzi od nazwiska Fiodora Matwiejewicza Łandrina, założyciela i właściciela fabryki słodyczy założonej w 1848 roku w Petersburgu.
Czym jest Kuwertura?
Czekolada wysokiej jakości.
Kuwertura to czekolada wysokiej jakości zawierająca więcej (32-35%) masła kakaowego niż zwykła czekolada. W połączeniu z obróbką termiczną nadaje to kuwerturze połysk, łagodny i długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczny trzask przy łamaniu.
Skąd pochodzą ciastka moorkoppen?
Z Holandii.
Moorkop to holenderskie ciastko o kształcie dużej kuli z lekko spłaszczonym spodem, upieczone z ciasta parzonego i wypełnione słodką bitą śmietaną. Po wierzchu polane roztopioną, gorzką czekoladą lub czekoladową polewą, a na górze udekorowane czubkiem z bitej śmietany i kawałkiem owocu, którym najczęściej jest cząstka ananasa lub mandarynki.
Który europejski kraj słynie z czekolady i pralin?
Belgia.
Czekolada jest popularna w Belgii już od XVII wieku, gdy kraj znajdował się pod okupacją hiszpańską; potem zaś - na początku XX wieku - Belgia importowała duże ilości kakao ze swojej kolonii w Kongo.
Co ukryte jest w logo szwajcarskiej marki Toblerone?
Niedźwiedź.
Nazwa marki pochodzi z połączenia nazwiska jej głównego twórcy Theodora Toblera, oraz włoskiego słowa torrone oznaczającego rodzaj nugatu miodowo-migdałowego. Wygląd kostek czekolady przypomina górę. W logo produktu znajduje się ilustracja szczytu Matterhorn, oraz ukryta postać niedźwiedzia nawiązująca symbolicznie do rodzimego miasta Berna, w którego herbie również jest niedźwiedź
Jaki jest główny składnik chałwy śródziemnomorskiej, oprócz karmelu?
Zmiażdżone ziarna sezamu.
W innych częściach świata chałwa wytwarzana jest z nasion innych roślin oleistych. W południowej azji często zawiera kaszę mannę.
Do czego Aztekowie używali ziaren kakaowca (oprócz celów kulinarnych)?
Służyły jako waluta.
Dla Azteków ziarna kakaowca miały taką samą wartość jak dla Europejczyków złoto i srebro. Pełniły funkcję luksusowej waluty, jak i przysmaku, tylko dla wyższej warstwy społecznej, np. zasłużonych wojowników. I tak, za jedno ziarno moglibyśmy kupić pomidora, za 30 królika, a za indyka musielibyśmy zapłacić 200 takich ziaren.
Z czego otrzymuje się półprzezroczysty karmel?
Z samego cukru.
Powstawanie karmelu to efekt skomplikowanych procesów zachodzących podczas podgrzewania cukru. W zależności od temperatury, karmelizacja daje różne efekty. Można uzyskać masę od miękkiej, poprzez kruchą, aż do twardej, przypominającej szkło.
Który kraj zabronił żucia gumy?
Singapur.
Singapur to miasto-państwo o bardzo dużym zagęszczeniu mieszkańców. Żucie gumy zostało zabronione, aby zwalczyć plagę przylepiania gum do przypadkowych przedmiotów.
Co oznacza ''czekolada'' w języku Azteków?
Gorzka woda.
Azteckie słowo Xocolatl, oznacza "gorzka woda". I nic dziwnego. Aztecy pili wywar z ziaren kakaowca z dodatkiem chili, kukurydzy i arnoty.
Jak nazywały się ulubione ciastka Marcela Prousta?
Magdalenki.
Magdalenka to małe francuskie ciastko o muszelkowatym kształcie, pieczone w specjalnych foremkach. W pierwszej części powieści M Prousta, "W stronę Swanna", znajduje się fragment opisujący reminiscencję wywołaną smakiem magdalenki maczanej w herbacie. W Illiers-Combray sprzedaje się ponad 2 tys.magdalenek miesięcznie turystom, odwiedzającym to miasto pod wpływem lektury powieści "W poszukiwaniu straconego czasu".
Ciastko z bułki pszennej wypełnione słodkim nadzieniem.
Gdzie się je spożywa i przy jakiej okazji?
Szwecja, tłusty wtorek.
W Szwecji jest to tradycyjny deser spożywany w tłusty wtorek (szw. fettisdag), czyli ostatni dzień karnawału. Poza Szwecją tę tradycję obchodzi się również w Finlandii oraz regionalnie w innych państwach północnej Europy i w Niemczech. Tradycyjnie semlę serwuje się w głębokim talerzu, zamoczoną w gorącym mleku i przyozdobioną laską cynamonu.