Kontakt

Analiza wyników ankiety "Najniebezpieczniejsze Trucizny Świata."

Najniebezpieczniejsze Trucizny Świata.  
Arszenik.       Zatrucie arszenikiem jest stanem spowodowanym przez spożycie, absorpcję (przez skórę, włosy lub paznokcie) albo wdychanie związków arsenu w niebezpiecznej dla zdrowia ilości. Zatrucie arszenikiem jako działanie celowe jest obecnie bardzo rzadkie. Na toksyczne działanie arszeniku są narażone głównie osoby, które mają zawodowy kontakt z tą substancją. Obecnie używa się go w laboratoriach chemicznych, przemyśle szklarskim, hutnictwie, a także w stomatologii jako lek do dewitalizacji, czyli tzw. zatrucia zęba.     Jeżeli nie otrzymamy natychmiastowej pomocy medycznej po zażyciu arszeniku, to śmierć człowieka następuje...
Śmierć nastepuje w przeciągu kilku- kilkunastu godzin.       Związek ten jest bardzo toksyczny – do zatrucia może dojść nie tylko przy kontakcie ze skórą, lecz także drogami oddechowymi. Łatwo wchłania się przez układ pokarmowy. Arszenik jest na początku szybko wydalany z moczem, ale duża jego część wnika w kości, mięśnie, skórę, włosy i paznokcie.
Cyjanowodór (znany też jako kwas pruski czy Cyklon B).       Zbudowany jest tylko z wodoru, węgla i azotu, a jest związkiem nadzwyczaj toksycznym – jego LD50 wynosi 1,5 mg/kg. Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi zaledwie 50 – 60mg. W temperaturze pokojowej cyjanowodór jest bezbarwną lub jasnoniebieską cieczą, która łatwo paruje. Wydziela intensywny zapach gorzkich migdałów.       Cyklon B był stosowany tylko i wyłącznie do uśmiercania ludzi.
Mit.       Bardzo często ludziom wydaje się, że cyklon B był tylko stosowany do mordowania ludzi, co jest nieprawdą. W okresie międzywojennym jak i w czasie II wojny światowej używany był do dezynfekcji, dezynsekcji i do deratyzacji zarówno pomieszczeń zamkniętych jak i różnych przedmiotów, np. materaców, koców, czy obozowych pasiaków. Dopiero w jesienią 1941 r. zaczęto używać cyklonu B do mordowania ludzi. Pierwsze próby w tym kierunku poczyniono w Auschwitz.
Fosgen.       Fosgen jest organicznym związkiem chemicznym, bezbarwnym gazem o zapachu skoszonej trawy lub zgniłych owoców. Ma właściwości trujące i duszące.     Został zsyntetyzowany w 1812 roku podczas wystawienia mieszaniny tlenku węgla i chloru na światło słoneczne. Z tego powodu przechowywany jest w butelkach z ciemnego szkła. Do spowodowania nagłego zgonu człowieka wystarczy 0,1 g fosgenu w 1 mł powietrza. Podczas I wojny światowej był wykorzystywany jako najskuteczniejszy gaz bojowy.       W 1981 roku 14 osób zginęło w wyniku zatrucia tym gazem. W jakim polskim mieście doszło do tego zatrucia?
Szczecin.       W 1981 roku 14 osób zginęło w wyniku zatrucia podczas pożaru w Szczecinie – toksyczny związek wydzielił się z płonącego poliuretanu.
Cyjanek.       Cyjanek potasu skutecznie blokuje hemoglobinie możliwość wiązania się z tlenem, w skutek czego dochodzi do zgonu.     Podczas  II wojny światowej specjalne fiolki nosili na łańcuszkach na szyi szpiedzy, gotowi w każdej chwili zażyć truciznę, zamiast oddać się w ręce wroga. Istnieją również przesłanki, że polscy Żydzi również posiadali dostęp do cyjanku, na wypadek nadejścia SS.       Pigułka z cyjankiem była też ostatnią pigułka, jaką połknęła Eva Braun, żona Hitlera .
Fakt.       Pigułka z cyjankiem była też ostatnią pigułka, jaką połknęła Eva Braun, żona Hitlera oraz najprawdopodobniej on sam.
Sarin.       Sarin to silnie toksyczny związek chemiczny, stosowany jako bojowy środek trujący. Należy do grupy środków paralityczno-drgawkowych. Pochodzi od kwasu fosforowego. Zalicza się go do najbardziej niebezpiecznych substancji wyprodukowanych przez człowieka.     Substancja została uzyskana w Niemczech przez Gerharda Schradera.     W którym roku został uzyskany sarin?    
  W 1939 roku.       Substancja została uzyskana w 1939 roku w Niemczech przez Gerharda Schradera podczas poszukiwań środków owadobójczych. W czasie II wojny światowej środek trafił do masowej produkcji na potrzeby niemieckiej armii, nigdy jednak nie został użyty – Niemcy obawiali się rozpoczęcia wojny chemicznej.       20 marca 1995 roku członkowie sekty Najwyższa Prawda użyli sarinu w tokijskim metrze. 12 osób zginęło, a ponad 5,5 tysiąca ucierpiało w wyniku zatrucia.
Rycyna.       Jest białkiem pochodzącym z rącznika pospolitego - krzewu rosnącego w Afryce i Sardynii. Uważana jest za jedną z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego. Rycynę można uzyskać z odpadów z nasion rącznika, z których wytłacza się olej rycynowy. Płyn nie zawiera trującej substancji. Jednak już kilka nasion może pozbawić człowieka życia.       Ile wynosi śmiertelna dawka rycyny?
0,50 mg.       Śmiertelna dawka rycyny wynosi ok. 0,50 mg.     O groźnej truciźnie zrobiło się głośno za sprawą śmierci bułgarskiego dysydenta Georgija Markowa. Agent KGB wstrzelił mu 0,5 mg śmiertelnej trucizny tuż pod skórę w kulce o średnicy 1,6 mm. Substancja, poprzez malutkie otworki w naboju, przedostała się do organizmu Markowa. Mężczyzna po kilku godzinach zmarł.
Strychnina.       Jest alkaloidem, uzyskiwanym z nasion różnych gatunków kulczyb, rosnących w Ameryce Południowej, Afryce i tropikalnej Azji.       Jakiego smaku jest strychnina?
Gorzkiego.       Charakteryzuje ją gorzki smak, wyczuwalny nawet przy milionowym rozcieńczeniu!     Małe ilości substancji były niegdyś wykorzystywane jako stymulant. Strychninę dosypywano także do trutki na gryzonie, a nawet syropów na kaszel.     Odpowiednia dawka powoduje śmierć w przeciągu zaledwie 20 minut. Uduszenie organizmu jest następstwem skurczy mięśni oddechowych.
Kurara.       Ta śluzowata substancja używana była przez Indian do zatruwania grotów strzał. Uzyskuje się ją z rożnych gatunków roślin (np. kulczyby, cebuli Burmannii czy korzeni Cissus quadrialata). Kurara sprawiała, że zwierzę w ciągu kilku chwil padało martwe.       Połknięcie tej substancji jest zupełnie nieszkodliwe.
Fakt.       Dzięki temu, że trucizna nie jest przyswajana przez układ pokarmowy, można było spokojnie spożywać zdobyte mięso. Połknięcie tej substancji jest zupełnie nieszkodliwe.     Swoje śmiertelne właściwości przejawia wtedy, gdy przedostanie się do układu krwionośnego. Nawet delikatne skaleczenie zatrutą strzałą może doprowadzić do tragedii. Niewielka ilość substancji powoduje stopniowy paraliż całego ciała, od twarzy i kończyn, aż do utrzymujących przy życiu ruchów oddechowych klatki piersiowej.
Akonityna.       Nazywana jest roślinnym arszenikiem i króluje wśród najsilniejszych trucizn w tej grupie. Jej niebezpieczne właściwości zostały odkryte już w renesansie.     Akonityna wchłaniana jest przez skórę oraz błony śluzowe. Gdy przedostanie się do organizmu powoduje porażenie ośrodka oddechowego. Już niewielka dawka 2 mg akonityny, gram surowca roślinnego lub zaledwie 20 ml nalewki nieuchronnie prowadzi do śmierci.       Z jakiego kwiatu powstaje akonityna?
Tojad.       Tojad uważany jest za najbardziej trującą roślinę europejską. Już samo zerwanie i podrażnienie skóry toksycznym alkaloidem znajdującym się we wszystkich częściach rośliny może spowodować zapalenie skóry i ciężkie zatrucie. Spożycie korzenia tojadu może być śmiertelne. Równie groźny jest tojad lisi porastający wąwozy i lasy łęgowe.
Fentanyl.       Fentanyl jest środkiem stosowanym?
W anestezjologii.       Jest najsilniejszym środkiem stosowanym w anestezjologii. Składem i właściwościami można porównać go do morfiny i heroiny. W niewielkich ilościach działa przeciwbólowo. W większych dawkach powoduje anomalie psychiczne.     W czystej postaci działa 500 razy mocniej niż morfina - paraliżuje oddech i krążenie krwi. Wnika do organizmu przez drogi oddechowe oraz przez skórę.     O fentanylu zrobiło się głośno po akcji odbicia zakładników w moskiewskim teatrze na Dubrowce w październiku 2002 roku. Grupa czeczeńskich terrorystów wzięła tam ponad ośmiuset zakładników. Rosyjskie służby antyterrorystyczne podczas akcji odbijania przetrzymywanych osób rozpyliły w pomieszczeniach fentanyl.     Miało to obezwładnić terrorystów, uzbrojonych w środki wybuchowe. Niestety gaz okazał się śmiertelny nie tylko dla nich. 129 zakładników zatruło się zabójczą substancją.
Tal.       Był stosowany jako trutka na myszy i szczury. Jego dostępność sprawiała, że często stawał się narzędziem zbrodni w rękach zabójców.       Ile potrzeba talu do otrucia jednego człowieka?
1 gram.       Wystarczył zaledwie jeden gram talu, by skutecznie otruć człowieka.     Wcześniej stosowany był jako środek do usuwania włosów. Dopiero po jakimś czasie badania wykazały, że ich wypadanie jest charakterystycznym objawem zatrucia tą substancją. Ponadto związki talu wywołują zaburzenia trawienia, bóle newralgiczne, zamiany psychiczne i uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego.     Dziś nie stosuje się już tego pierwiastku do zwalczania szczurów. Został wycofany z obrotu, jako substancja zbyt niebezpieczna.
Polon.       Pierwiastek odkryty przez Marię Skłodowską-Curie i Piotra Curie wprowadzony do organizmu również jest silnie toksyczny. Jego trujące właściwości są 250 tys. razy bardziej niebezpieczne niż cyjanowodoru. Ponadto jest substancją silnie radioaktywną.   Wśród ofiar zatrucia tą substancją chemiczną znalazł się Aleksander Litwinienko, pułkownik KGB.       W jaki sposób został mu podany Polon?
Został mu podany w herbacie.       Wśród ofiar zatrucia tą substancją chemiczną znalazł się Aleksander Litwinienko, pułkownik KGB. Polon został mu podany w herbacie, podczas lunchu w Londynie. Mężczyzna zmarł w szpitalu kilka tygodni później.     Śmiercionośny pierwiastek z łatwością niszczy strukturę tkanek organizmu. Stosowany jako trucizna izotop Po-210 jest trudno wykrywalny. Szczelnie zapakowany może zostać niezauważony nawet przez wrażliwe na promieniowanie jądrowe skanery zainstalowane na lotniskach i przejściach granicznych.
Botulina (inaczej jad kiełbasiany).       Clostridium botulinum, czyli laseczka jadu kiełbasianego, to bezwzględny zabójca.       Ile wynosi śmiertelna dawka jadu kiełbasianego?
0,000001 grama.       Śmiertelna dawka toksyny wynosi zaledwie 0,000001 g!     Najczęściej trucizna pojawia się w zanieczyszczonych produktach spożywczych, hermetycznie zamkniętych puszkach konserw (nie tylko mięsnych, ale i rybnych oraz warzywnych) i weków, które zostały niewłaściwie przygotowane lub są przeterminowane – dotyczy to zarówno przetworów kupnych, jak i tych przyrządzanych w domu. Obecność toksyny zdradza często wydęta puszka lub wieczko oraz zapach zjełczałego tłuszczu i charakterystyczny syk, który słyszymy po otwarciu puszki lub słoika – oznacza to, że Clostridium botulinum już rozwinęła się i spożywając taki produkt, narażamy się na śmierć lub – w najlepszym przypadku – długi pobyt w szpitalu i kilkumiesięczną rehabilitację oraz restrykcyjną dietę. Tyle czasu potrzebuje nasze ciało, żeby dojść do siebie po zetknięciu z tą trucizną.     Można spróbować pozbyć się jej z produktu, ale tylko gotując taką żywność w bardzo wysokiej temperaturze przez ok. 5 godzin – w tym czasie toksyna powinna ulec rozkładowi.