Kontakt

Analiza wyników ankiety "Przyprawy w naszej kuchni oraz fakty i mity z nimi związane."

Czy używasz przypraw podczas gotowania? 
Jak często używasz przypraw? 
Jakich przypraw zdarza Ci się używać w swojej kuchni? 
Jakiego rodzaju przyprawy używasz częściej? 
Jeśli decydujesz się na zakup przypraw świeżych to które kupujesz najczęściej? 
Jakiego rodzaju dania zdarza Ci się przyprawiać? 
Do jakich potraw używasz przypraw sypkich? 
Jaki smak potraw lubisz najbardziej? 
Jaki rodzaj kuchni preferujesz?
Jakiej marki przyprawy sypkie kupujesz najczęściej? 
Gdzie najczęściej zaopatrujesz się w przyprawy? 
Oceń w jakim stopniu poszczególne elementy wpływają na wybór przez Ciebie przypraw.
Z jakich względów stosujesz przyprawy w swojej kuchni? 
Które właściwości przypraw są Ci znane? 
 Ostre przyprawy wywołują wrzody żołądka...
MIT Za chorobę wrzodową odpowiadają głównie bakterie. U niektórych potrafią one zaburzyć działanie mechanizmów chroniących błonę śluzową żołądka przed działaniem znajdujących się w nim soków trawiennych. Wówczas żołądek niejako trawi sam siebie i powstaje owrzodzenie. Ostre przyprawy drażnią błonę śluzową i mogą sprzyjać rozwojowi choroby, ale same z siebie jej nie powodują.
Szafran posiada właściwości antydepresyjne...
 FAKT Ekstrakt z szafranu podawany pacjentom z łagodną i średnią depresją powodował poprawę ich stanu po 6 tygodniach leczenia 2 . Fakt ten daje się wytłumaczyć zwiększeniem poziomu serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. W polskich aptekach można kupić nalewkę z szafranu, stosowaną w celu poprawy nastroju.
Spożywanie soli nie przynosi żadnego pożytku dla organizmu...
MIT Sól jest niezbędna do życia. Jest głównym składnikiem krwi, pomaga transportować składniki odżywcze między komórkami, reguluje ciśnienie krwi i odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Potrzebujemy soli w umiarkowanej ilości. Ta ilość zależy od Twojej wrażliwości na sól.
Przyprawy takie jak: cynamon, imbir, pieprz cayenne, papryka jalapeno przyspieszają nasz metabolizm...
FAKT Przyprawy w zależności od składu, w różny sposób wpływają na przyspieszenie metabolizmu, poprawiają trawienie i pomagają w spalaniu tłuszczu. Przyprawy ostre (chilli, jalapeno) zawierają kapsaicynę, dzięki czemu wpływają na metabolizm poprzez zwiększenie termogenezy. Imbir przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaga trawienie, przyspiesza detoksykację organizmu. Cynamon obniża poziom cholesterolu, przyspiesza trawienie, reguluje gospodarkę węglowodanów, zapobiegając odkładaniu cukru w postaci tkanki tłuszczowej.
Świeży imbir wzmacnia odporność naszego organizmu...
FAKT Świeży imbir może zmniejszyć także ryzyko wystąpienia przeziębienia - działa podobnie jak popularne leki przeciwzapalne, które można kupić bez recepty, a do tego porównywalnie przeciwbólowo jak np. aspiryna. Gdy dopadną cię nieprzyjemne dolegliwości, jego siła nie jest już tak duża. Dowiedziono, że może zwalczać atak wirusa powodującego najczęstsze infekcje dróg oddechowych, ale tylko w postaci wodno-alkoholowych ekstraktów. W takiej formie może zadziałać ponadto na wirusy, które są powszechną przyczyną przeziębienia. 
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa? 
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?