Kontakt

Analiza wyników ankiety "Spożywanie serów żółtych oraz fakty i mity z nimi związane."

Czy lubisz jeść ser żółty? 
Jak często spożywasz ser żółty? 
Który rodzaj serów spożywasz najczęściej?
Jaki rodzaj sera ze względu na tłustość wybierasz najczęściej? 
Jaki rodzaj sera ze względu na pochodzenie wybierasz najczęściej? 
Z jakimi dodatkami najczęściej jesz ser żółty? 
Do jakich dań zdarza Ci się dodawać ser żółty? 
Gdzie najczęściej kupujesz ser żółty? 
Jakiej marki najczęściej kupujesz ser żółty? 
W jakiej postaci kupujesz najczęściej ser żółty?
W jakim stopniu poszczególne elementy wpływają na wybór przez Ciebie sera żółtego.
Jak często czytasz etykiety serów żółtych? 
Na jaką wartość odżywczą na etykiecie serów żółtych zwracasz największą uwagę? 
Ceny serów żółtych moim zdaniem są: 
Sery żółte są pyszne, ale niezdrowe...
MIT Prawda jest taka, że sery są pyszne… i bardzo zdrowe. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, jak białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K) i minerały (wapń, fosfor, sód, potas i magnez). Wiele osób martwi się, że sery zawierają dużo tłuszczu i są przez to tuczące, jednak należy pamiętać, że pewna ilość zdrowych tłuszczów jest organizmowi potrzebna, a jedząc sery szybko czujemy się nasyceni i raczej rzadko jemy ich więcej, niż potrzebujemy.
Liczba dziur w serze oznacza jego jakość...
MIT Liczba dziur nie wpływa na jakość sera. Pierwszy ser z dziurami powstal dziełem przypadku. Do teraz są techniki produkcji „dziurawego sera“, które używa się tylko do sera typu szwajcarskiego. Więc w serach holanderskich jak gouda  ich znaleźć nie można.
Ser żółty zawiera więcej wapnia niż ser twarogowy...
FAKT W 100 gramach chudego twarogu znajduje się średnio 96 mg wapnia, a w 100 gramach sera gouda już 807 mg. – Dziennej dawce wapnia odpowiada pięć plasterków sera żółtego. Ponadto, wapń z serów żółtych jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm, ponieważ wiąże się z jednym z białek – kazeiną.
Najbardziej kaloryczne są sery tłuste...
MIT Sery tłuste zawierają 40%. tłuszczu, podczas gdy pełnotłuste - nie mniej niż 45%, a śmietankowe - ok. 50%. Najmniej tłuszczu (a zatem również kalorii) znajduje się w serach półtłustych (nie mniej niż 20%.) i chudych (mniej niż 10%.).
Polskie sery żółte zawierają mnie soli niż w innych państwach Unii Europejskiej...
FAKT W przeciwieństwie do innych państw Unii Europejskiej, sery produkowane w naszym kraju zawierają niewielką ilość soli. W Polsce jej zawartość oscyluje na poziomie 1,5 proc., zaś w Europie to już ok. 2,5 proc.
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa? 
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?