Analiza wyników ankiety "Chipsy"

Cienkie, chrupące, a gdy zaczniesz je jeść, to trudno Ci przestać - CHIPSY. Czy jadasz chipsy?  
Jakie chipsy lubisz najbardziej?
Faktem bezspornym jest, że chipsy są niezdorwe. Dlaczego nie powinniśmy jeść chipsów?
Czym głównie wypełnione są paczki chipsów?  
Większą część opakowania chipsów zajmuje powietrze. Taka forma pakowania zabezpiecza kruche chipsy przed zgnieceniem i pokruszeniem podczas transportu.   Chociaż powietrze w chipsach… nie jest powietrzem! Paczki chipsów wypełnia się podtlenkiem azotu w celu wydłużenia przydatności ich do spożycia. Stosowany jest on również do znieczulania anestezjologicznego, a jego inna nazwa to gaz rozweselający…  
Czy znasz historię powstania chipsów?
  Wszystko zaczęło się dawno temu, gdy potentat kolejowy Cornelius Vanderbilt postanowił zjeść na obiad ziemniaki.   George Crum, szef kuchni w Moon Lake Lodge w Saratoga Springs (stan Nowy Jork) był świetnym, ale wyjątkowo kapryśnym, a czasem nawet wrednym kucharzem. Goście walili do restauracji drzwiami i oknami, ale jeśli któryś zdenerwował Cruma, kucharz potrafił podać nieszczęśnikowi przypaloną lub przesadnie doprawioną potrawę. Gdy latem 1853 roku Cornelius Vanderbilt odesłał do kuchni porcję ziemniaków z komentarzem: „A, fe! Te ziemniaki są za grubo pokrojone!”, kucharz wpadł w furię.   Kucharz nie mógł się jednak wprost wyzłośliwić  na Corneliusie – baronie przemysłu kolejowego, na którego przychylności szczególnie zależało przełożonym Georga Cruma – postanowił więc uciec się do podstępu. Pokroił kartofle najcieniej jak się dało, usmażył je na oleju i mocno posolił, po czym wysłał na salę z życzeniami smacznego. Kolejarz spurpurowiał, bo znał sławę kucharza, łatwo zwietrzył podstęp. Mimo to spróbował potrawy, po czym szeroko się uśmiechnął. – To jest wyśmienite! – powiedział. Zemsta kucharzowi się nie udała, ale za to zbił majątek – smażone na chrupko cienkie jak papier plastry ziemniaków stały się sławne na całym świecie, a sam Crum – bogaty.