Analiza wyników ankiety "Świąteczne przygotowania oraz symbolika potraw wigilijnych."

Na ile czasu przed świętami zaczynasz przygotowania świąteczne?
Czy stresują Cię świąteczne przygotowania?
Czego najbardziej nie lubisz ze świątecznych przygotowań?
Czy angażujesz swoje dziecko w świąteczne przygotowania?
Sprzątanie świąteczne to: 
Gdzie robisz najczęściej świąteczne zakupy?
Jaka jest Twoim zdaniem główna zaleta robienia zakupów świątecznych przez internet? 
Na co wydasz najwięcej pieniędzy w święta?
Ile prezentów masz zamiar kupić w tym roku pod choinkę? 
Co najczęściej kupujesz na prezent bożonarodzeniowy?
Jak często zdarza Ci się dostać nietrafiony prezent na święta?
Co robisz z nieudanym prezentem świątecznym? 
W jaki sposób składasz życzenia świąteczne?
Co najbardziej denerwuje Cię w świętach Bożego Narodzenia?
Karp Na wigilijnym stole zdecydowanie jednak królują ryby. Przypisuje się im znaczenie religijne, symbolizują bowiem Chrystusa i odradzanie się życia. Najczęściej jemy karpia, który przez resztę roku jest przez nas zapomniany. Obtoczony w panierce i smażony na patelni jest dość kaloryczny, gdyż pochłania spore ilości tłuszczu. Jeśli jednak ugotujesz go i podasz w galarecie, będzie znacznie zdrowszy. Czy na Twoim wigilijnym stole znajdzie się karp?
Śledź Drugim popularnym gatunkiem i często spotykanym na wigilijnym stole jest śledź, które są symbolem postu i wyczekiwania. Zwykle podaje się je tradycyjnie w śmietanie czy oleju. Pomimo bogactwa witamin i cennych dla zdrowia  kwasów tłuszczowych omega-3, są jednak bardzo kaloryczne. Jeżeli więc chcemy nieco je odchudzić, proponujemy zastąpić  śmietanę jogurtem, a olej octem. Czy smakują Ci śledzie?
Zupa grzybowa W niektórych regionach Polski do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się zupę grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami. Grzyby mają bogatą symbolikę. Nasi przodkowie kojarzyli je ze zdrowiem i siłami witalnymi. Oprócz walorów smakowych dostarczają one również pewnych ilości witaminy PP, B1 i B2. Czy sam/a przygotowujesz potrawy wigilijne?
Pierogi z kapustą i grzybami Kolejną potrawą pełną symboliki, bez której trudno wyobrazić sobie polską Wigilię są pierogi z kapustą i grzybami. W tradycji grzybom przypisywano magiczną moc. Niestety są ciężkostrawne, więc osoby z chorobami przewodu pokarmowego, nerek i wątroby nie powinny się przejadać. Najmniej kaloryczne są pierogi z wody lub z piekarnika. Za to podsmażane pierogi z tłuszczem są najsmaczniejsze. Zgadzasz się z tymi informacjami? 
Makowiec Dlaczego nie może go zabraknąć na świątecznym stole? Wiadomo, mak to dostatek i bogactwo. Według wierzeń ludowych, dania z makiem były najważniejszymi z wigilijnych potraw, a ich brak mógł ściągnąć na domostwo nieszczęście. Mak ma właściwości łagodzące i powlekające błony śluzowe. Zawiera cenne tłuszcze, białka, witaminy. Znałeś/aś symbolikę makowca?
Piernik Piernik to kolejna potrawa z wigilijnego stołu.  Twarde ciemnobrązowe ciasto pachnące miodem, przyprawami korzennymi i wszelakimi bakaliami, było dla naszych przodków symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Ciasto piernikowe zostało tak pomyślane, aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. Dlatego pierniki wigilijne zwyczajowo robiono zaraz po Andrzejkach. Oceń w skali od 1 do 5 w jakim stopniu podobała Ci się ta ankieta.
Jak często korzystasz z internetu?
Jakie masz wykształcenie?
Jaka jest Twoja sytuacja zawodowa?  
Wybierz płeć:
Ile masz lat?
W jakim województwie mieszkasz?

Nasza strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką cookies . Korzystanie z tych plików jest niezbędne w celu poprawnego działania naszej strony, dlatego aby móc korzystać z naszego serwisu prosimy Cię o ich akceptacje. Więcej informacji na temat przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych znajdziesz w naszej polityce prywatności

Akceptuję